Svět je plný festivalů, slavte je s dětmi také

Svět je plný festivalů, slavte je s dětmi také

Tisk

svet plny svatku 200V nakladatelství Portál vyšla krásná encyklopedie o různých svátcích, festivalech a oslavách nazvaná Svět plný svátků.

 

 

 

Průvodcem knihy je Tomáš Svátek, kreslíř a cestovatel, který si vede deník o nejrůznějších svátcích a festivalech. Do něj sepisuje své zážitky a kreslí ilustrace, a především se snaží zjistit, proč se dané svátky slaví. Díky této postavě je styl psaní mnohem osobnější a také čtivější a nejedná se tím pádem o nějakou nezáživnou suchou teorii. Té se čtenáři dočkají na samotném začátku, kdy autorka prostřednictvím Tomáše vysvětluje rozdíl mezi svátkem nebo festivalem, věnuje se času konání oslav a popisuje také základní náboženství: křesťanství, islám, judaismus, hinduismus, buddhismus a šintoismus. Vzhledem k obsahu knihy tento úvod dává smysl.

V knize se podle kapitol nachází celkem 65 svátků z nejrůznějších koutů světa. Na samotných stránkách jich pak můžete najít ještě více, protože spolu mnohdy souvisejí. Některé jsou známé, jiné u nás méně, takže se při čtení přiučí malí i velcí.

Mě zaujal například festival Hořící muž (Burning man) v nevadské poušti, kde návštěvníci staví sochy, pořádají představení, vaří pro ostatní a ve finále vše slavnostně zapálí jako symbol nového začátku nebo Soutěž v nošení manželek populární ve Finsku. Pobavila mě oficiální pravidla i nejčastější způsoby nošení manželek. S velkým zájmem jsem si přečetla o populární anglické akci v podobě závodů v kutálení sýra (Brockworth Cheesse Rolling), kde rychlost sýra je až 110 km/h a rychlost účastníků až 50 km/h, což je více než dosáhl rekordman Usain Bolt. Takových zajímavostí je v knize opravdu celá řáda!

U každého svátku se dozvíte, kde se koná, jak probíhá, jaké jsou na něm přípravy a podobně. Nechybí ani doplňující obrázky, které jsou mnohdy opravdu názorné. Rodiče určitě ocení zápisek nazvaný Jak na to doma?, kde jsou rady na různé aktivity související s daným svátkem. Nemusíte se bát, že bude vaše ratolest vbíhat za býky do ohrady, vše je zde napsáno s rozumem i určitým poučením. Například u svátků spojených s barvami v Indii je toto: „Zkusíme různé způsoby akční malby. Můžeme použít prstové barvy. Pomalovat si obličej a ruce, stříkat barvu pomocí velkých štětců a proděravělých pytlíků. Možností je spousta“ (str. 29). V Itálii se zase koná pomerančová bitva, tu si doma můžete připomenout takto: „U nás se jídlem opravdu nehází, ale můžeme uspořádat soutěž v házení papírovými koulemi vyrobenými z oranžového papíru.“ (str. 23)

Svět plný svátků je moc pěkná kniha a autorku jistě stála spoustu bádání. Je totiž jak autorkou, tak ilustrátorkou, ale díky tomu je obsah konzistentní. Stránky jsou plné barev a popisy jsou čtivé, což dává dohromady skvělou kombinaci, kterou mi nezbývá než doporučit.

Jitka Římánková je grafička, ilustrátorka a animátorka, proto knihu o Tomáši Svátkovi nejen píše, ale i maluje. Její oblíbenou výtvarnou technikou je kresba pastelkou a velkým osobním zájmem je cestování.

svet plny svatku

Svět plný svátků
Autor: Jitka Římánková
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Počet stran: 80
Hodnocení: 90 %

https://obchod.portal.cz/detska-literatura/svet-plny-svatku/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

10. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

10 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Barva krve - příběh o lásce, zradě, zločinu a odpuštění

altNakladatelství Mladá fronta představuje českým čtenářům historický román Barva krve u nás dosud málo známé spisovatelky Mary Hoffmanové, která patří ve Velké Británii  mezi nejprodávanější autorky románů pro m...


Literatura

Mluvící Anglický obrázkový slovník

anglicky obrazkovy slovnik200V edici Kouzelné čtení od Albi vyšla v loňském v roce další interaktivní mluvící kniha – Anglický obrázkový slovník. Tentokrát jde o publikaci v běžném formátu s běžnými tenkými papírovými listy, což z ní dělá ...

Divadlo

Nová sezona zlínského divadla bude plná žen, snů, zázraků a kouzel

mestske divadlo zlin200

Pestrý výběr z klasické i soudobé, světové i české dramatické tvorby opět nabídne divákům v příští sezoně Městské divadlo Zlín. Na Velkém sále uvede po Řeku Zorbovi dal...

Film

Filmová přehlídka Studia Béla

altStudio Béla oslavilo čtvrt roku svého provozu filmovou přehlídkou ukázek a tipů na zajímavé filmy. Šéfredaktor časopisu Cinepur Jan Kolář a filmoví kritici Aleš Stuchlý z rádia Wave a Ant...