Hlavní obsah

Je to kolo, nebo loď? Je to i příbytek

Novinky, Jana Nesvadbová

Srdce milovníků nejrůznějších samohybů a nevšedních vozítek si okamžitě získává tzv. Z-Triton. Říci, že jde o upravené kolo, by bylo hrubou urážkou čtyřletého úsilí jeho tvůrce, lotyšského zahradního architekta Aigarse Lauzise.

Foto: Profimedia.cz

Konstruktér Aigars Lauzis při jedné z testovacích jízd

Článek

Když se Lotyš vydal na svém kole na cestu z Londýna do Tokia, trvala mu nakonec čtyři roky. To byla dost dlouhá doba k tomu, aby si všiml všech nedostatků, které takové cestování má. A tak začal s vymýšlením toho, jak kolo vylepšit.

Po návratu tedy založil start-upovou společnost Zeltini a vytvořil první prototyp svého hybridního dopravního prostředku, který je zároveň i příbytkem. Nazval ho Z-Triton.

Dílo je v základu tříkolkou, která nese tělo lodi, jež slouží zároveň jako skromný příbytek, v němž se vedle sebe vyspí dva lidé. Vybavené je dvěma 250W akumulátory, solárními panely a elektrickým lodním motorem. Tříkolka má dvě sedadla a další prostor pro psa nebo dítě. S plně nabitými bateriemi může cestovat až 40 km po zemi a dalších 10 km po vodě.

Lauzis nepochybuje, že jeho hybridní vozidlo ocení především milovníci přírody, dobrodruzi a cestovatelé. Zároveň, v době pandemie, kdy se doporučuje dodržovat si od ostatních lidí odstup, by mohl právě jeho vynález být dobrým prostředkem nejenom pro cestování, ale zároveň i sebepoznávání.

Při testovacích jízdách pak Lotyš ověřil, že díky vytápění je možné na tříkolce cestovat a kempovat v každé roční době a za každého počasí.

Dům na stromě se stal kvůli karanténě dočasným příbytkem amerického lékaře

Tipy a trendy

Konstruktér plánuje, že při sériové výrobě bude jeho dílo ještě ekologičtější. Tělo vozidla má být totiž z konopného vlákna, většina dílů by měla být z lokálních materiálů zpracovaných na 3D tiskárně.

Z-Triton měří na délku 3,6 m, na šířku 1,2 m a je 1,55 m vysoký. Jeho cenu zatím autor ještě nestanovil.

Anketa

Bavilo by vás jezdit na takové tříkolce?
Ano, rozhodně!
53,7 %
Pravděpodobně ano.
8,5 %
Možná ano, možné ne. Nevím.
8 %
Pochybuji.
7,3 %
Kdepak, děkuji pěkně.
22,5 %
Celkem hlasovalo 1205 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Terasu dvanáct metrů nad zemí a nádherný, ničím nepřerušovaný výhled po okolní lesnaté divoké přírodě nabízí dům, který vypadá, jako by byl zasazen v srdci...

Výběr článků

Načítám