Hlavní obsah

Gaslighting - nebezpečná forma manipulace

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S různými druhy manipulace se můžeme setkat dnes a denně. A zatímco některé druhy dokážeme hravě rozpoznat, jiné nám zůstávají skryté. Jedním z nejnebezpečnějších druhů je bezpochyby tzv. „gaslighting“. O co se jedná?

Foto: Profimedia.cz

Manipulace může být velmi nebezpečná.

Článek

Gaslighting je manipulativní taktika a forma citového zneužívání, kdy se pachatel snaží zasít pochybnosti v cílovém jednotlivci nebo v členech cílové skupiny, čímž pak manipulované osoby zpochybňují vlastní paměť, vnímání reality a svůj zdravý rozum.

Původ anglického slova „gaslighting“ je motiv převzatý z divadelní hry britského scenáristy Patricka Hamiltona z roku 1938 zvané Gaslight a následné filmové adaptace z roku 1944 s Ingrid Bergmanovou a Charlesem Boyerem. Bergmanová hraje citlivou a důvěřivou ženu, kterou se její manžel (Boyer) snaží přesvědčit, že je psychicky nemocná.

Co s lidmi, kteří musí mít pořád pravdu

Vztahy a sex

Největší úskalí gaslightingu totiž je, že je špatně rozpoznatelný. Technika spočívá v tom, že jsme ze strany okolí vystaveni psychickému nátlaku s cílem zpochybnit naše vnímání. Manipulativní násilníci často dokážou přesvědčit týraného partnera, že je mnohem horší a slabší, než ve skutečnosti je.

Jak se této technice ubránit?

V první řadě je důležité gaslightery rozeznat. „Nejčastěji se jedná o narušené či nesebevědomé jedince, kteří mají potřebu cítit se v každé situaci komfortně, jinak se cítí ohrožení,“ říká Dori Gatterová pro Health.

Dále je potřeba pamatovat na to, že s gaslightery nemá cenu se dohadovat. Defenzivní chování je jejich palivem. Čím více se budete snažit bránit, tím více budou zpochybňovat váš psychický stav. „Cílem je zůstat v klidu,“ souhlasí Gatterová. Snažte se proto vysvětlit dotyčnému, že zřejmě vidíte věci odlišně. V žádném případě se nenechte zviklat jejich názorem.

Radkin Honzák: Úzkost se nedá zaplašit, dá se vypnout řešením racionálních věcí

Koronavirus

Gaslighteři totiž často fungují na principu, že vás chtějí táhnout dolů ke dnu. Zeptejte se po každé konverzaci sami sebe, jestli to, co říká váš partner, je opravdu pravda, nebo jen jeho názor. Užitečné je také si psát deník. Díky němu můžete rozklíčovat opakující se scénáře hádek a dojít k závěrům.

Dobré je také zapojit do situace třetí stranu. Zeptejte se proto opravdových přátel, jaký mají na situaci názor. Pokud se shodnete, že s vámi partner či jiný jedinec manipuluje a nechce si o problému promluvit a vyřešit ho, bude lepší, když takový vztah ukončíte. Pomoci vám může i odborný terapeut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám