Menu
WomanOnly
Škola vaření

Zlatý zázrak kurkuma. Zlaté mléko, zlatá pasta a další tipy pro zdraví

Kurkuma není jen koření. Patří mezi oblíbené léčebné prostředky, které lze všestranně využít nejrůznějšími způsoby. Jaké má kurkuma výhody, v čem nám pomůže a jak ji nejlépe konzumovat? Přidáme pro vás i pár léčebných receptů s kurkumou!

Co je kurkuma a jaké má účinky?

Kurkuma pochází z Indie a já známá už po tisíce let. Říká se jí také indický šafrán. Jedná se o oddenek kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Kurkuma má protizánětlivé účinky a působí rovněž jako přírodní antivirotikum a antibiotikum. Její hlavní složkou je kurkumin, který je zodpovědný za protizánětlivý účinek a podporu imunity. Kurkumin má tedy protizánětlivé, antioxidační, detoxikační a protirakovinné účinky. Proto může kurkuma léčit i takové nemoci jako je například lupénka – kurkuma se užívá vnitřně i zevně v podobě zábalu z kurkumy. Zábal z kurkumy se velice dobře také osvědčil u artrózy.

Kurkuma se využívá v léčbě poruch trávicího ústrojí, je dobrá na žaludek a na žlučník. Podporuje metabolické procesy a tvorbu trávicích enzymů i žluči, pomáhá při zánětech žaludku a žlučníkových kamenech, hodí se i při vředech žaludku a dvanácterníku, autoimunitních chorobách a zánětech střev. Přispívá i ke správné funkci jater. Kurkuma pomáhá při bolesti – při kolikách a bolestivé menstruaci nebo také při bolesti zubů.

Kurkuma při nachlazení a virózách bývá rovněž skvělým pomocníkem – například společně se zázvorem. Prohřívá organismus, ničí viry a bakterie, podporuje správnou funkci imunitního systému, zrychluje krevní oběh a snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu. Kurkuma se velice dobře osvědčuje také v prevenci proti rakovině nebo v raném stádiu onkologického onemocnění. A pokud chcete zhubnout, kurkuma hubnutí jen podpoří!

Tajemné účinky koření na hubnutí. Čím ochutit jídlo, aby šla kila dolů?

Kurkuma a výhody kombinace s dalším kořením

Kurkuma v kombinaci s dalším kořením působí intenzivněji. O léčivých účincích toho již bylo napsáno mnoho. Nejen kurkuma, ale také další koření prospívají našemu zdraví. Kurkuma v kombinaci s dalšími druhy koření nejen skvěle chutná, ale také pomáhá o to víc. Vyzkoušejte kurkumu se zázvorem, nebo třeba s pepřem! Kurkuma také bývá součástí mnoha kořenících směsí, pověstná směs je například kari. Kurkuma patří mezi významné prostředky ájurvédské medicíny a uplatňuje se zejména v indické kuchyni a při přípravě tradičních indických pokrmů.

Kurkuma nebo kari koření nám zbarví pokrm do žluta nebo do oranžova. Nejčastěji se konzumuje s rýží, která dostane krásný zlatavý nádech. Žluté ale budete mít i talíře, pánvičku, a při přímém kontaktu s kurkumou také ruce. Nejčastěji se používá sušený oddenek kurkumy rozdrcený na prášek, případně je k sehnání celá kurkuma, kterou si můžete doma dle libosti nastrouhat.

Pleťová maska z kurkumy

Kurkuma se díky své zlaté barvě používá i jako přírodní potravinářské barvivo nebo jako textilní barva či kosmetická barva. Protizánětlivé účinky kurkumy se dají využít také v kosmetice, proto se z ní dá vyrobit třeba pleťová maska proti akné, anebo protizánětlivý krém na oteklou a zanícenou pokožku, například při atopickém ekzému. Po chvíli působení je ale dobré přípravek s kurkumou z pokožky omýt a dále používat dle individuální snášenlivosti.

Proč byste měla zařadit masky z kurkumy do péče o pleť? Je to přírodní zázrak

Škodí kurkuma?

Kdy se kurkumě vyhnout? Tehdy, pokud máte alergii na kurkumu, berete různé protizánětlivé léky a jste těhotná. V ostatních případech je vždy dobré ctít pořekadlo, že méně je někdy více a s množstvím kurkumy to nepřehánět. Také může vyvstat otázka jak dlouho užívat kurkumu – určitě je dobré si po pár dnech intenzivní konzumace kurkumy udělat pořádnou pauzu. Při užívání bylinek je to přece samozřejmostí.

Čerstvá kurkuma – použití v kuchyni a příprava čaje

Čerstvá kurkuma nebývá příliš obvyklá, ale připomíná oddenek zázvoru a často se také kurkuma a zázvor společně používají například k přípravě čaje. Čerstvá kurkuma se tedy nejlépe může využít jako kurkumový čaj – odvar z kurkumy, ideálně také v kombinaci se zázvorem. Tento životabudič vám pořádně rozproudí krev v těle a spálí všechny bacily.

Kurkuma v kuchyni vždy potěší. Přidávat ji můžete do jakéhokoliv zeleninového jídla, do rizota, omáček nebo do pokrmů s rýží či s mrkví. Hodí se na osmažené tofu nebo třeba i kuřecí nudličky či krůtí medailonky. Z kurkumy se dá připravit i výborné těstíčko na smažení. Zajímavá je kurkuma v pudinku nebo ve sladkých jídlech.

Kromě běžného používání kurkumy jako koření si tedy můžete z kurkumy připravit takzvané zlaté mléko, kurkumový med, odvar z kurkumy, zábal z kurkumy nebo zlatou pastu. Díky zlaté barvě a všestranným léčebným účinkům se kurkumě přezdívá zlatý zázrak a produkty z kurkumy mívají přívlastek zlatý – zlaté mléko, zlatá pasta, zlatý med a podobně.

Recept na zlaté mléko

Nápoj z kurkumy se nazývá zlaté mléko. Jde o odvar z kurkumy, a to buď s vodou, nebo přímo s mlékem. Mléko můžete použít kravské, anebo také rostlinné mléko. Zlaté mléko se připravuje tak, že rozmícháte kurkumový prášek v horkém mléce nebo jej přelijete vroucí vodou a poté do nápoje přidáte mléko či smetanu. Nápoj nechte chvíli odstát. Lze osladit medem, anebo okořenit pepřem, kardamomem či skořicí. Nápoj se pije horký a bez pepře je vhodný také pro děti.

Zlaté mléko by mělo být plnotučné – můžete použít i tučnější smetanu nebo váš oblíbený ořechový olej, například mandlový olej nebo olej vlašských ořechů. Je to proto, že kurkumin obsažený v kurkumě se lépe uvolní a naváže pomocí nějakého tuku. Nápoj s kurkumou a olejem tak bude ještě zdravější. Můžete použít i kokosové nebo mandlové mléko k přípravě zlatého mléka – tato mléka jsou sama o sobě dostatečně tučná.

Účinky zlatého mléka:

  • regeneruje, detoxikuje, ničí bacily a viry
  • je dobré na vypocení, při nachlazení, kašli, jakékoli nemoci a oslabení organismu
  • pomáhá při trávicích potížích, při problémech se žlučníkem, žaludkem a játry
  • celkově uklidňuje, je dobré na nervy a podporuje dobrý spánek

Dělená strava pro štíhlou linii i dobré trávení. Jak začít a co jíst?

Čaj z kurkumy

Čaj z kurkumy se dá také zakoupit již hotový. Většinou obsahuje směs kurkumy a dalšího koření, například zázvoru, pepře, kardamomu, skořice, fenyklu, lékořice nebo vanilky či hřebíčku. Tento lahodný čaj stačí přelít vroucí vodou a nechat odstát.

Zlatá pasta

Zlatá pasta je směs kurkumy, vody, oleje a pepře. Postup výroby je snadný – smíchá se kurkuma s vodou a s dalším kořením. Olej je vždy dobrý pro uvolnění kurkuminu, protože se kurkumin rozpouští v tucích. Na rozdíl od zlatého mléka je zlatá pasta více hustá a neobsahuje mléko. Užívá se vnitřně a dá se skladovat v lednici. Stačí nám jedna lžička denně, raději si nepřipravujte kurkumovou pastu příliš silnou. Dokonce se doporučuje také našim domácím mazlíčkům – pejskům –  pro zdraví.

Kurkuma s medem

Dalším zajímavým produktem může být kurkumový med. Stačí jen smíchat kurkumu s medem a trochou rostlinného nebo ořechového oleje. Tato lahůdka se opět užívá po lžičkách jako lék.

Vyrobte si léčivý med z kurkumy a kopřiv. Přinášíme jednoduchý recept

Kurkuma – recepty:

Recepty na falafel. Zdravý a chutný pokrm plný bílkovin

Recept na kuřecí maso s kokosovým mlékem: Exotika ve vaší kuchyni

Jak na domácí těstoviny. Povyšte své kuchařské umění na jinou úroveň

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Zlatý zázrak kurkuma. Zlaté mléko, zlatá pasta a další tipy pro zdraví