Výběr z médií: výhodné balíčky pro turisty, utrácení po epidemii nebo vakcína proti klíšťové encefalitidě

Česká města se začínají přetahovat o turisty a připravují balíčky, které by návštěvníky nalákaly. Tématu se věnuje regionální Deník. Vláda ruší dva posty zmocněnců, informují Lidové noviny. Češi si zvykli na bezhotovostní transakce a po nouzovém stavu znovu utrácejí, píšou Hospodářské noviny. Tým vědců z akademie věd vyvíjí vakcínu proti klíšťové encefalitidě, uvádí Mladá fronta Dnes. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdné náměstí Svobody v centru Brna

Brno chce cestovnímu ruchu pomoci marketingovou kampaní nebo turistickou kartu Brnopas | Foto: Tereza Kráčmarová | Zdroj: Český rozhlas

Deník N

Roman Lesný se nestane náměstkem ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Informuje o tom Deník N. Zkušený manažer a investor se měl ujmout vedení ekonomické a infrastrukturní sekce, nakonec se ale rozhodl výběrového řízení neúčastnit.

162 miliard korun za čtvrtý blok v Dukovanech. Stát poskytne firmě ČEZ půjčku na 70 procent výstavby

Číst článek

Lesný se podle informací deníku bude na resortu nadále věnovat hlavně finančním analýzám vybraných projektů – jedním z nich je i kontrola finanční letecké společnosti Smartwings, o jejímž odkoupení vláda uvažuje.

Mf Dnes

Skupina parazitologů z českobudějovického centra Akademie věd úspěšně otestovala vakcínu americké farmaceutické firmy Sanofi proti lymské borelióze, která vykazovala stoprocentní úspěšnost. Vedoucí týmu Radek Šíma v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes zároveň uvádí, že probíhá také vývoj nové vakcíny. Ta by mohla chránit i před klíšťovou encefalitidou nebo babeziózou.

Podle Šímy je revoluční především způsob, jakým jeho tým k léčbě přistupuje. Zastavit se totiž snaží vývoj borelie u klíštěte a tím tak zastavit přechod bakterie do člověka. Na vývoji vakcíny pracoval český tým i s vědci ze Španělska, Nizozemska, Německa a Slovenska. K případné univerzální vakcíně proti klíšťatům je ale ještě dlouhá cesta, varuje Šíma v rozhovoru.

Lidové noviny

Vláda se rozhodla zrušit dva posty zmocněnců, píšou Lidové noviny s odkazem na vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO). Ve funkci by podle deníku měl skončit zmocněnec pro mezinárodní organizace a zmocněnec pro řešení vlastnických vztahů k pozemkům v česko-polském pohraničí.

Poslední den na ministerstvu zdravotnictví. Prymula bude od pondělí vládním zmocněncem

Číst článek

Na Úřadu vlády však zároveň vzniklo nové místo, a to vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, které v pondělí obsadil bývalý náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Vláda tak má aktuálně 9 zmocněnců, dodávají Lidové noviny.

Regionální Deník

Začíná přetahovaná o domácí turisty, všímá si regionální Deník. Velká města lákají především na výhodné turistické balíčky. Nabízejí třeba návštěvnické karty s různými slevami i atraktivní kampaně lákající do nejrůznějších míst. České metropole se tak snaží po nouzovém stavu oživit ekonomiku ve svém regionu.

Například Brno chce cestovnímu ruchu pomoci marketingovou kampaní a vedení města podpoří také turistickou kartu Brnopas, píše regionální deník. Ostrava pro oživení turismu nabízí, že pokud se návštěvník ve městě oficiálně ubytuje, získá slevy do hlavních turistických atrakcí. Zvýhodněné balíčky pro turisty, kteří se ubytují na dvě a více nocí, chystají například i České Budějovice.

Jedním z nejvíce postižených měst jsou třeba také Karlovy Vary, které jsou na turistickém ruchu závislé. Právě proto už tamní zastupitelé odsouhlasili, že město na znovuoživení turismu uvolní 45 milionů korun. Velká část peněz by pak měla jít na slevové vouchery nebo marketingovou kampaň.

Cestovní ruch chce státní poukazy za 10 miliard na tuzemské dovolené. Výnosy klesnou o polovinu

Číst článek

E15

Koronavirus výrazně snížil zisk finanční části skupiny PPF. To je téma ekonomického deníku E15. V prvním čtvrtletí se výnosy společnosti PPF Financial Holding propadly o 95 procent – v přepočtu na víc než 241 milionů korun. Loni ve stejném období byl přitom zisk společnosti téměř 5 miliard korun.

Nizozemská společnost PPF Financial Holding nejbohatšího Čecha Petra Kellnera zastřešuje aktivity ve firmách Air Bank, Clear Bank nebo ve skupině Home Credit. Tu nepříznivě ovlivnil boj s koronavirem, a to zejména v Česku nebo v Číně, která je pro Home Credit klíčovým partnerem. I kvůli těmto problémům přišel Petr Kellner podle žebříčku agentury Bloomberg od ledna o více než 60 miliard korun. Zchudl tak nejvíce z východoevropských miliardářů mimo Rusko, píše deník.

Hospodářské noviny

Strach z epidemie koronaviru v Česku opadl a lidé se znovu nebojí utrácet, píšou úterní Hospodářské noviny. Potvrzují to především banky na základě dat o platbách kartou či výběrech z bankomatů – v obou případech totiž došlo k výraznému nárůstu transakcí. Jako hlavní vysvětlení deník zmiňuje, že během epidemie si lidé zvykli využívat primárně bezhotovostní transakce.

Halík: Na začátku koronakrize jsem si často připadal jako v nějakém hororovém filmu

Číst článek

Ochota utrácet se nejvíce promítla v prodeji nábytku, elektroniky nebo sportovních potřeb. V oblastech jako pohostinství nebo ubytování ale stále zažívají propad, upozorňují Hospodářské noviny. Cestovní kanceláře pak dokonce meziročně zaznamenaly propad 91 procent.

Právo

Nemocných dětí výrazně ubylo, uvádí deník Právo. Vychází z rozhovoru s místopředsedkyní sdružení dětských praktiků Hanou Cabrnochovou. Ta si úbytek nejmenších pacientů vysvětluje tím, že děti nosí roušky a přestaly chodit do kolektivu.

Cabrnochová v rozhovoru pro Právo upozorňuje i na to, že stonání dětí je běžnou záležitostí, která jim pomáhá ve vytváření imunity. Několikatýdenní výpadek z kolektivu ale podle ní nemůže imunitě dětí ublížit. Často se naopak vrátí v lepší kondici, protože měly dost času se doléčit. Pediatři zároveň očekávají, že během léta se situace nijak výrazně nezmění, protože děti stráví většinu prázdnin se svými rodinami. Dětští lékaři se tak podle Cabrnochové připravují především na možnou druhou vlnu epidemie nemoci covid-19.

Václav Vohlídal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme