Hlavní obsah

Valašské gobelíny zdobí olomoucké muzeum

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než čtyřicítku tapisérií vytvořených v letech 1990 až 2019 mohou v těchto dnech obdivovat návštěvníci olomouckého Muzea moderního umění.

Foto: MGM

Expozice tapisérií představuje díla vzniklá v gobelínce za posledních třicet let.

Článek

Expozice nazvaná Umění tapiserie | Dílo a jeho předobraz představuje díla, která vznikla během posledních tří dekád v Moravské gobelínové manufaktuře Valašské Meziříčí. K vidění v muzeu budou až do 27. září.

„Výstava představuje gobelíny vzniklé podle návrhů předních českých umělců. Návštěvníci se mohou těšit na díla takových výtvarníků, jako jsou Karel Malich, Stanislav Kolíbal, Vladimír Kokolia, Zbyšek Sion, Jiří Načeradský či ředitel gobelínky a spoluautor výstavy Jan Timotej Strýček,“ uvedla spoluautorka výstavy Simona Jemelková.

Expozice nejenže představuje moderní tapisérie, ale také ukazuje vztah mezi nimi a jejich předlohou. „Návštěvníci zde uvidí také nedávno dokončený gobelín dle předlohy Mikuláše Medka s názvem Den a noc. Aktuálně pracujeme na díle od stejného autora Akce vlna, které bude prvním gobelínem nově vznikající galerie moderní tapiserie ve Valašském Meziříčí,“ přiblížil Jan Timotej Strýček.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám