Tramvaje v Praze zrychlily až o sedm minut. Dopravní podnik zkouší odebrání časové rezervy z jízdních řádů

2. červen 2020

Pražské tramvaje v posledních dnech na některých linkách zrychlily. Může za to úprava jízdních řádů. Dopravní podnik z nich odebral časovou rezervu, informoval o tom server Zdopravy.cz. Pražský dopravní podnik tím díky tomu může do provozu vyslat méně vozů. Změna je podle dopravního podniku zatím na zkoušku.

Za změnou a zrychlením na vybraných trasách podle dopravního podniku stojí úpravy na křižovatkách, kde jsou tramvaje nově preferovány.

„Chtěli bychom si ve skutečném provozu v Praze vyzkoušet, jestli je zkrácení jízdních dob tramvají dlouhodobě reálné, čímž bychom v konečném důsledku mohli dále zatraktivnit přepravu našich zákazníků,“ řekl pro Zdopravy.cz vedoucí odboru komunikace dopravního podniku Daniel Šabík. Ke změně dopravní podnik přistoupil z iniciativy magistrátu hlavního města.

Některé trasy tramvaje nově projedou až o sedm minut rychleji. V současnosti sbíráme data, v rámci uvolňování mimořádných opatření se provoz v Praze mění ze dne na den, bylo by předčasné v této chvíli definovat nějaké trendy,“ pokračoval Šabík pro server.

V praxi by změna pro dopravní podnik měla znamenat i úsporu, protože by mohl vypravit méně tramvají. Oficiálním důvodem jsou ale zmíněné úpravy v křižovatkách.

Řidičům tramvají se podle serveru ale změny příliš nezamlouvají. Zejména kvůli tomu, že se zrušením časové rezervy v jízdních řádech může zvýšit pravděpodobnost zpoždění. „Jsou místa, kde zrychlení logiku má, ale na spoustě tras rozhodně ne,“ řekl předseda odborů dopravního podniku Luboš Olejár.

Postihy za případné zpoždění řidičům podle serveru nehrozí. Srážka osobního ohodnocení přijde na řadu jen v případě, že ze zastávky odjedou dříve, než určuje jízdní řád.

autor: zit | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio