Chovatelský úspěch v zooparku! Vzácný pár sovic krahujových přivedl na svět další mládě
Letošní mládě sovice krahujové, jejíž odchov je i v rámci evropských zoo vzácností. Foto Helena Hubáčková
Chomutov

Chomutov - Pár sovic krahujových v chomutovském zooparku přivedl na svět další mládě. Vyklubalo se v druhé polovině dubna a může z toho být další významný chovatelský úspěch.

Odchov sovic krahujových je totiž poměrně vzácný, například v loňském roce se podařil pouze v sedmi evropských zoo. „Proto jsme pyšní, že se nám po tolika letech v jejich odchovu začíná dařit,“ raduje se ředitelka zooparku Věra Fryčová. Loňská mláďata byla pro zoopark první po patnácti letech, to letošní je tedy dalším příjemným překvapením.

Odchov sice ještě není úplně u konce, chovatelé jsou ale optimističtí. „Mláděti se daří dobře, rodiče se o něj starají, všechno probíhá, jak má,“ netají se spokojeností vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Mláďata sovic rostou velice rychle, letošní pískle už umí létat a velikostí skoro dorostlo rodiče. To ale neznamená, že je už vůbec nepotřebuje. „Pořád se pohybuje v jejich blízkosti, hlavně kvůli krmení. Rodiče mu ho totiž porcují, to ještě mládě nezvládne,“ říká Hana Kratochvílová, chovatelka dravců v zooparku.

Pár sovic i s jejich mládětem mohou návštěvníci vidět v jejich voliéře nad restaurací Tajga.

Sovice krahujová:
• Je středně velká sova z čeledi puštíkovitých.
• Na území České republiky se ve volné přírodě vyskytuje jen vzácně.
• V zooparku je s přestávkou chovají od roku 1999, odchov mláděte se však podařil až loni po patnácti letech.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru