The Capitals: Maďarsko požaduje od Finů omluvu za kritiku nouzového zákona

© Shutterstock/Alexandros Michailidis

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


SEVER

HELSINKY

Dopisy z Maďarska. Finští europoslanci, akademici a přední mediální domy obdrželi dopisy od maďarské ambasády v Helsinkách. Maďarsko je v dopisech vybízí k omluvě za nepodloženou kritiku maďarského kontroverzního koronavirového zákona.

Dopisy byly rozeslány v několika vlnách a lišil se i tón jejich sdělení. Mezi prvními dopis dostal europoslanec Ville Niinistö (Zelení). „Dostal jsem jeden ‚výchovný‘ (dopis) už v polovině dubna poté, co jsem kritizoval zákon, který maďarské vládě dává na časově neomezenou dobu mimořádné pravomoci na úkor parlamentu,“ napsal europoslanec na twitteru.

Jeden z dalších adresátů, europoslanec Petri Sarvamaa (EPP), označil jednání Maďarska za „odporné“. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


ZÁPAD

BERLÍN

Spor o záchranný balík. Křesťanští (CDU/CSU) a sociální demokraté (SPD) vedou ostrou debatu o podobě nejnovějšího balíku koronavirové pomoci. Navrhovaný plán v objemu až 80 miliard eur má stimulovat ekonomiku a podpořit poptávku. Strany nicméně nesouhlasí v klíčových částech balíku včetně minimální mzdy, korporátní daně, pomoci obcím a pobídek pro nákup automobilů.

Americké protesty v Německu. O víkendu se v Berlíně před americkou ambasádou sešly dva tisíce lidí, kteří reagovali na rozsáhlé protesty v USA proti rasismu a policejní brutalitě. Jejich příčinou je smrt Afroameričana George Floyda, který byl zabit při zatýkání ve městě Minneapolis. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

Koaliční hádka kvůli fondu obnovy. Odmítnutí francouzsko-německého plánu obnovy byla chyba, myslí si předseda rakouských Zelených Sigrid Maurer. Kancléře za jeho rozhodnutí kritizoval ve víkendovém televizním rozhovoru. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Propuštění navzdory pomoci. Život ve Francii se pomalu vrací do normálu, o ekonomice se to však říct nedá. Skupina Renault oznámila masivní propouštění zaměstnanců, které se bude týkat až 15 tisíc pracovních pozic po celém světě, z toho 4 600 ve Francii. Společnost Ryanair zatím propouštět nechce, musela ale snížit platy svých zaměstnanců. (EURACTIV.FR)


JIH

ŘÍM

Trasování přes mobil. Ve čtyřech italských regionech zítra začne zkušební provoz nové mobilní aplikace „Immuni“, která má za cíl trasovat lidi potenciálně nakažené koronavirem. Po instalaci aplikace bude uživatel muset vyplnit základní data, jako je například město bydliště, a systém začne fungovat automaticky. Chytré telefony si pak budou na vzdálenost menší než jeden metr anonymně vyměňovat vygenerované kódy. (Valentina Iorio | EURACTIV.it)

MADRID

Prodloužení nouzového stavu. Španělský premiér Pedro Sánchez v neděli potvrdil, že požádá o celkem šesté a poslední prodloužení nouzového stavu o 15 dní. Nouzový stav trvající od 14. března tak skončí až 21. června.

Sánchez uvedl, že centrální vláda předá kontrolu nad následným rozvolňováním opatření do rukou regionálním úřadům. (EuroEFE.EURACTIV.es)

LISABON

Nákupní centra otevřena. Portugalsko včera (1. června) opět otevřelo místní nákupní centra, tělocvičny, bazény a další služby a obchody. Země tak vstoupila do třetí fáze rozvolňování restriktivních opatření. Nouzový stav však potrvá až do 14. června. (Lusa.pt)


VISEGRÁD

BRATISLAVA

Podle premiéra nouzový stav nikoho neomezuje. Vláda oznámila další rozvolňování karanténních opatření, které začne ve středu 3. června. Slovensko se řadí mezi země s nejnižším počtem úmrtí spojených s onemocněním covid-19, v zemi nicméně stále trvá nouzový stav. O jeho pokračování by měla vláda rozhodnout příští týden. „Nouzový stav nikoho neomezuje,“ argumentuje premiér Igor Matovič (OĽaNO). „Umožňuje nám zásobovat nemocnice ochranným vybavením, kdybychom stav odvolali, nemocnice by si musely vybavení nakupovat samy,“ tvrdí. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

VARŠAVA

Dudova popularita klesá. Andrzej Duda byl ještě před dvěma měsíci jasným favoritem polských prezidentských voleb. Jeho podpora ale s každým novým průzkumem klesá, nyní je zhruba na 32 %. Na krk mu s více než 20 % dýchá opoziční Rafał Trzaskowski i nezávislí Szymon Hołownia. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

PRAHA

Cestovní semafor. Česká vláda v pondělí zveřejnila tzv. cestovní semafor. Ten rozděluje evropské země do třech kategorií. Do červené patří Velká Británie a Švédsko, ze kterých lze do ČR přicestovat pouze s negativním testem nebo povinnou karanténou. Oranžovou barvou byly označeny země, do kterých mohou Češi cestovat bez omezení, zatímco cizinci musejí mít negativní test či podstoupit izolaci. Do této skupiny patří Itálie, Španělsko, Belgie či Francie. Sousední státy, Pobaltí, Chorvatsko či Řecko spadají mezi zelené země, na které se žádné restrikce nevztahují. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUDAPEŠŤ

Vláda chystá další referendum. Maďarský premiér Viktor Orbán připravuje další celostátní referendum. Tentokrát se občanů zeptá na protikoronavirová a ekonomická opatření. Dotazník bude údajně obsahovat otázku týkající se George Sorose či plánu obnovy, který minulý týden představila Evropská komise. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)


BALKÁN

ZÁHŘEB

Aféra kolem větrné farmy. Podle nepotvrzených informací televize N1 je ministryně zemědělství Marija Vučkovićová jedním z 49 svědků, které čeká výslech v případu podezření z korupce při realizaci projektu větrné farmy.

Policie v pátek zatkla řadu vysoko postavených úředníků a lidí z byznysu kvůli podezření z hospodářské kriminality včetně korupce spojené s projektem větrné farmy poblíž města Knin. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)

LUBLAŇ

Slovinsko posílí hraniční kontroly. Slovinská policie bude důkladněji kontrolovat hranice. Důvodem již není koronavirus, ale vyšší počet migrantů, kteří míří do Evropy skrze tzv. balkánskou trasu. (Zoran Radosavljević  | EURACTIV.com)

BĚLEHRAD

Borisov a Vučić na prohlídce plynovodu. Bulharský premiér Bojko Borisov v pondělí prohlásil, že plynovod Balkan Stream bude užitečný pro Srbsko i Bulharsko, a přispěje k diverzifikaci dodávek plynu pro region a zajistí cenovou konkurenci. „Název Balkan Stream se hodí, protože plynovod začíná v Bulharsku a vede skrz Srbsko,“ řekl Borisov na společné tiskové konferenci se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem.

Hranice k sousedům otevřeny. Bosna a Hercegovina v pondělí otevřela hranice do Srbska, Chorvatska a Černé Hory. Zemi mohou stále navštívit pouze občané těchto tří sousedních států. Návštěvníci z jiných zemí sem mohou cestovat pouze za prací, a ještě k tomu na pozvání a po předložení negativního testu na koronavirus. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)


Více aktuálních informací o pandemii koronaviru v Evropě naleznete na EURACTIV.com.

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář