Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kardashianová, Lady Gaga, Eilish a další celebrity podporují protesty v USA

  9:47
Protesty, které se v USA konají už týden kvůli smrti černocha George Floyda, podpořila řada osobností z hudebního, filmového a sportovního světa. Jsou mezi nimi Kim Kardashianová, Oprah Winfreyová, Lady Gaga či bývalá basketbalová hvězda Michael Jordan a mistr světa formule 1 Lewis Hamilton.
Kanye West a Kim Kardashianová (New York, 2. prosince 2018)

Kanye West a Kim Kardashianová (New York, 2. prosince 2018) | foto: Reuters

Floyd zemřel minulé pondělí po brutálním policejním zásahu v Minneapolisu. Bývalý policista, který mu několik minut klečel na krku, stane 8. června před soudem.

Zpěvačka Beyoncé ve svém videovzkazu zveřejněném na Instagramu žádala spravedlnost pro Floyda. „Všichni jsme byli svědky jeho zavraždění v přímém přenosu, jsme zničení a znechucení,“ řekla s tím, že se obrací nejen na černochy, ale na všechny.

Zpěvačka Rihanna uvedla, že ji zaplavil „pocit beznaděje, zlosti a smutku“ a že ji „pronásleduje Derek Chauvin“, což je policista, který byl v souvislosti s Floydovým úmrtím obviněn. Raper Killer Mike prohlásil, že už ho „unavuje dívat se na to, jak umírají černoši“.

Michael Jordan odsoudil „rasismus zakořeněný v USA“ a Brit Hamilton kritizoval mlčení mezi esy světa formule 1, jemuž „vládnou běloši“. Další basketbalová hvězda Jaylen Brown, který hraje v Bostonu, jel autem patnáct hodin, aby se mohl zúčastnit protestu v Atlantě.

Mezi tenisty reagovala Serena Williamsová a na Instagram umístila video zachycující dívku, která říká před publikem: „Jsme černoši a takhle bychom se cítit neměli.“ Další tenistka Coco Gauffová napsala na síti TikTok: „Budu to příště já?“

Moderátorka Oprah Winfreyová vzkázala, že nestačí rozhořčovat se nad nespravedlností. „Nestačí říkat, že je to strašné. Nemůžeme tolerovat zločiny z nenávisti páchané představiteli této země,“ sdělila.

I’ve been trying to process what can be said or heard in this moment. I haven’t been able to get the image of the knee on his neck out of my head. It’s there every morning when I rise and when I go through the ordinary duties of the day. While pouring coffee, lacing my shoes, and taking a breath, I think: He doesn’t get to do this.
And now the video from the other angle of two other officers pinning him down. My heart sinks even deeper.
His family and friends say he was a gentle giant. His death has now shown us he had a giant soul. If the largeness of a soul is determined by its sphere of influence, George Floyd is a Mighty soul.
#GeorgeFloyd: We speak your name. But this time we will not let your name be just a hashtag. Your spirit is lifted by the cries of all of us who call for justice in your name!

29. května 2020 v 20:23, příspěvek archivován: 2. června 2020 v 9:22

Kim Kardashianová ve svém tweetu napsala, že je nejen rozhořčená, ale znechucená a vyčerpaná, když se musí dívat na „matky, otce, sestry, bratry a děti trpící kvůli svému milovanému, nespravedlivě zavražděnému proto, že byl černoch“.

Zpěvačka Billie Eilish poukázala na prezidenta Donalda Trumpa, který o demonstrantech řekl, že jsou to gauneři, a vyjadřuje podporu ozbrojeným skupinám, které se snaží urychlit uvolňování opatření proti šíření koronaviru. „Když záleží na životech všech, tak proč jsou zabíjeni lidé proto, že jsou černí? Proč jsou pronásledováni imigranti? Proč mají běloši příležitosti, které lidé jiných ras nemají? Proč je v pořádku, když protestují lidé, kterým se řeklo, aby zůstali doma, a přitom mohou mít poloautomatické zbraně? Proč je v pořádku označit černochy za gaunery za to, že protestují proti vraždě nevinného člověka?“ napsala Eilish.

Floyd byl zavražděn, ukázala pitva

Smrt černocha George Floyda byla vražda, muž netrpěl žádnými zásadními zdravotními neduhy, vyplývá podle agentury Reuters ze zprávy patologů, kteří prováděli Floydovu soukromou pitvu. Lékaři již dříve konstatovali jako příčinu smrti udušení následkem tlaku na záda a krk.

Závěry pitvy se liší od oficiálního ohledání, podle kterého ke smrti vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných omamných látek v těle.

Na Trumpa ve své reakci poukázala i Lady Gaga: „Dlouho víme, že prezident Trump selhal. Je v nejmocnější funkci světa, a přesto nabízí jenom neznalost a předsudky, zatímco životy černochů jsou mařeny. Přilévá oleje do ohně v systému, který je už tak rasistický, a všichni vidíme, co se děje. Je čas na změnu.“

K protestům v Los Angeles se připojila i zpěvačka Halsey, kterou zasáhl gumový projektil. „Opravdový vlastenec je ten, kdo se postaví proti vládě, když je to nutné, aby chránil prospěch ostatních občanů. Jsme vlastenci. Jestli vy nejste, jste zbabělec. Tak funguje demokracie,“ napsala Halsey na Twitteru. Raper Jay-Z telefonoval minnesotskému guvernérovi Timovi Walzovi a dožadoval se spravedlnosti.

Sociální sítě v pondělí a úterý zaplavily příspěvky s černou barvou, které odkazují na slogan Black Lives Matter, tedy na černých životech záleží.

Prohlášení k událostem vydala i velká média a studia jako Disney, ViacomCBS, Warner Bros., Netflix, Amazon, Hulu nebo HBO. „Mlčet znamená podílet se na vině. Na životech černochů záleží. Máme k našim černošským členům, zaměstnancům, tvůrcům a talentům povinnost mluvit nahlas,“ tweetoval Netflix.

Trump chce protesty potlačit

Americký prezident Donald Trump nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil s cílem zastavit již týden trvající nepokoje, které se rozpoutaly po násilné smrti černocha George Floyda.

„Skončíme nepokoje a bezpráví, které se v naší zemi rozšířily,“ řekl Trump v pondělí večer (místního času) v Růžové zahradě Bílého domu. „Jsem váš prezident práva a pořádku,“ dodal.

Celou noc na úterý se protestovalo v 75 městech, ačkoliv ve 40 z nich od víkendu platí noční zákaz vycházení. V uplynulých nocích byly na řadě míst hlášeny střety policie s demonstranty, rabování a zapalování aut.

Nejvyšší představitel USA již dříve vyzýval představitele místní samosprávy k tvrdšímu postupu proti demonstracím a kritizoval je, že jejich dosavadní kroky jsou slabošské.

Protesty a nepokoje z minulých dnů připodobnil Trump k terorismu. Spojené státy podle něj potřebují bezpečnost a nikoliv anarchii, spravedlnost a nikoliv chaos. „To je naše mise a my zvítězíme,“ dodal.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

17. dubna 2024  12:12

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba

17. dubna 2024

Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...

Jitka Asterová vyznávala lásku Romanovi Skamene. Bez odezvy

20. dubna 2024

Zatímco během covidu kdekdo tloustl, Jitka Asterová hubla. Nejprve s keto dietou, teď se drží...

Je o půl roku rozumnější, říká o manželce šéfkuchař Martin Svatek

20. dubna 2024

Martina Svatka (50) přezdívají kuchařský král jižních Čech a jemu se to líbí. Jeho manželka Jana...

Jsem vděčná za šťastné chvíle, ne každý si je umí vychutnat, říká Vica Kerekes

19. dubna 2024

Premium Vstřícná, přátelská, dochvilná. Říkáte si – samozřejmost? Ne vždy to platí, ale každopádně se tak...

PŘEHLEDNĚ: Manželskou krizí a rozvodem si prošla řada premiérů

19. dubna 2024  19:19

Manželskou krizi nebo rozvod poznala většina polistopadových českých premiérů, včetně Andreje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...