Hlavní obsah

Flashky a externí disky? Jejich zabezpečení lidé prakticky neřeší

Novinky, mif

Počet počítačů, tabletů a chytrých telefonů v našich domácnostech rok od roku roste. Když chceme mezi různými zařízeními přenášet jakákoliv data, zpravidla sáhneme po USB flashkách nebo externích discích. Přestože se na těchto úložištích vyskytují i citlivá data, jejich bezpečnost řeší málokdo. Vyplývá to z pravidelného průzkumu, který realizovaly společnosti Eset a Seznam.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obsah na externích médiích chrání jen třetina tuzemských uživatelů. Proti loňskému roku se sice situace zlepšila – počet lidí, kteří řeší zabezpečení externích úložišť, stoupl o tři procenta –, stále jde však o velmi nízká čísla.

Nejčastěji lidé podle průzkumu dbají na fyzickou bezpečnost. To jinými slovy znamená, že nedají svůj externí disk či flashku nikomu cizímu a přesně vědí, kde své externí médium mají. Výjimkou není ani softwarové či hardwarové šifrování, byť dvě třetiny uživatelů uvádějí, že nešifrují – jednoduše proto, že neví, jak na to.

Nejen mobily, ale i disky. Čtečky otisků prstů slibují vyšší bezpečnost

Hardware

Přitom výrobci hardwaru se snaží neustále hledat cesty, jak svá zařízení zabezpečit. Například společnost Samsung uvedla letos na trh nový disk T7 Touch, který má již v sobě integrovanou čtečku otisků prstů.

Zabezpečení dat je tedy stejně jednoduché jako u chytrého telefonu – uložená data se zpřístupní až ve chvíli, kdy přiložíte prst ke čtečce. Do té doby jsou zašifrovaná a nikdo se k nim nedostane. Jihokorejský elektronický gigant přitom není jediným výrobcem, který takové řešení nabízí.

Foto: archív výrobce

Samsung T7 Touch

Cloudová úložiště jsou v kurzu

„Starost se šifrováním částečně odpadá u cloudových úložišť, kde v optimálním případě zajišťuje šifrování poskytovatel služby,“ připomněl Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky Esetu.

Data máte v takovém případě díky své vlastní online schránce neustále k dispozici, a to z jakéhokoliv koutu planety, kde je přístup k internetu. Mezi nejoblíbenější webová úložiště patří Dropbox, Tonido, Google Drive či One Drive.

Lidé si nicméně mohou zřídit vlastní cloudové úložiště i doma pomocí nějakého NAS serveru. V domácích i firemních podmínkách ale s internetem vyvstává otázka bezpečnosti, k datům může získat přístup hacker při nějakém sofistikovaném útoku.

„Cloudová úložiště využívá 42 % uživatelů a jejich počet dlouhodobě roste. Největší popularitě se těší flash disky a externí paměti. Naopak se upouští od záloh na CD a DVD disky. Využívá je sotva pětina uživatelů,“ konstatoval Dvořák.

To samozřejmě souvisí s trendem posledních let, kdy výrobci již nevybavují svá zařízení mechanikami pro čtení CD a DVD disků. Zálohování na tato média tedy není pro uživatele tolik pohodlné. Navíc tato optická média mohou být při nevhodném skladování po několika letech nečitelná.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám