Učitelská platforma: Nechceme se spoléhat na výjimky, chceme pro maturanty od ministerstva školství záložní plán 

úterý 2. června 2020 ·

Učitelé sdružení v Učitelské platformě upozorňují, že v případě nemoci jednoho maturanta nelze počítat s odložením maturity celé třídy na podzim. Pro tyto případy musí být daný jasný plán, např. možnost náhradního termínu pro státní maturitu ještě během června. Aktuální případ z Orlové však ukázal, že takový plán neexistuje a takové situace je třeba řešit výjimkami. 



V Orlové na Karvinsku onemocněla jedna ze studentek maturitního ročníku koronavirem a celá třída byla díky tomu umístěna do karantény. V první chvíli hrozilo, že maturanti celé třídy budou muset maturovat až na podzim, protože náhradní termín pro státní maturity neexistuje. Tento postup označil ministr školství za bezproblémový. Situaci nakonec pomohla vyřešit výjimka krajské hygienické stanice, která umožnila žákům maturitu uskutečnit v samostatné budově školy, s rouškami a následnou dezinfekcí prostor, kde studenti budou. 

„Uvědomujeme si, že se všichni nacházíme v neobvyklé situaci. Musíme mít proto jasná a flexibilní řešení pro případ, že krátce před samotnou zkouškou některý z maturantů onemocní. Tato pravidla by měla přicházet i v předstihu, nikoli ve chvíli, kdy se problém objeví,” uvádí Petra Mazancová, předsedkyně Učitelské platformy. Podle ní tento postup ministerstva pouze zvyšuje už tak dost silnou stresovou zátěž, kterou mají letošní maturanti za sebou kvůli dlouhotrvajícím nejistotám, jak a zda vůbec bude letos probíhat jejich maturitní zkouška.

„Pokud nedošlo ze strany ministerstva k rozhodnutí zrušit státní část maturity, podobně jako se to stalo na Slovensku, musí teď ministerstvo vyvinout maximální snahu, aby i tato část maturity proběhla s co nejméně komplikacemi,“ dodává Tereza Bočanová, zástupkyně ředitele Pražského humanitního gymnázia. Situace, kdy někdo z žáků před konáním zkoušky onemocnění, se podle Terezy Bočanové dala velmi pravděpodobně očekávat. Byl zde dostatečný čas pro to připravit i druhou verzi testů nebo podrobně řešit podmínky, za kterých by ostatní žáci v karanténě mohli zadání státní maturity vypracovat. Stanovení mimořádného termínu zkoušek v době bez zbytečného odkladu v případě různých bezpečnostních nebo organizačních incidentů přitom umožňuje i současná vyhláška o státní maturitě.

Zástupci Učitelské platformy dále upozorňují, že podobné případy mohou nastat i v září v případě možné druhé vlny epidemie. Systémově proto není možné, aby každý z těchto případů měla řešit místní hygienická stanice a panovala tak nejistota, jak rozhodnutí dopadne.


Zdroj: Učitelská platforma

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
3. června 2020 v 6:33  

TAdy někdo kopíruje,až se hory zelenají. Tento návrh dal již člen PK , pan ředitel Klíma z Mladé Boleslavi před dvěma týdny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.