NASA: K Zemi se blíží potenciálně nebezpečný asteroid

K Zemi se 6. června přiblíží planetka (asteroid) řazená do kategorie potenciálně nebezpečných těles. Na webu o tom informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL) amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Podle JPL planetka, která dostala označení 163348 (2002 NN4), má průměr 250 až 570 metrů, což je přibližně délka tří až šesti fotbalových hřišť. Kolem naší planety proletí v sobotu ve vzdálenosti 5,1 milionu kilometrů rychlostí 11,1 kilometru za vteřinu.

Astronomové doposud objevili v okolí Země do vzdálenosti sedmi milionů kilometrů přibližně osm tisíc planetek o průměru větším než 140 metrů. Podle expertů NASA takováto tělesa jsou považována ze potenciálně nebezpečná.

Přímé ohrožení pro naši "modrou planetu" ale 163348 (2002 NN4) nyní neznamená. Pro představu: střední vzdálenost Měsíc od Země je 384.400 kilometrů.

Ani v nejčernějším případě, kdy by se planetka střetla se Zemí, by neměla napáchat velké škody. Například meteorit, který před zhruba 66 miliony let dopadl do oblasti dnešního Mexického zálivu a zanechal po sobě 180 kilometrů široký kráter, měřil dvacetkrát více, deset kilometrů.

Následná tlaková vlna srovnala se zemí pralesy Severní a Jižní Ameriky a na jiných místech vyvolala nepředstavitelně rozsáhlé lesní požáry. Při dopadu se do atmosféry uvolnilo tolik prachu, že se narušil proces fotosyntézy.

V místě nárazu nemohlo přežít nic, přesto se v něm bezprostředně po dopadu meteoritu objevily sinice. Řeč je o několika letech - což se v geologickém měřítku rovná mrknutí oka, připomíná NYT.

Související

Asteroid mířící k Zemi

Zemi o víkendu těsně mine stometrový asteroid

Kolem Země proletí v těchto dnech asteroid o velikost 40 až 100 metrů a nejblíže Zemi bude v sobotu večer. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na Evropskou kosmickou agenturu (ESA). Ta zároveň uvedla, že naší planetě kvůli tomu nehrozí žádné nebezpečí.

Více souvisejících

asteroid NASA Vědci

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy