Před padesáti lety našlo 118 dětí zázemí v SOS dětské vesničce v Karlových Varech

2. červen 2020 10:00

Už půl století pomáhá dětem, rodičům i pěstounům SOS dětská vesnička v Karlových Varech. Ta byla v roce 1970 první svého druhu v České republice. Oslavy významného výročí ale ovlivnila koronavirová pandemie.

„Bohužel oslavy jsme museli přeložit, protože mezi pozvanými hosty je věková kategorie, která je tou pandemií nejvíce ohrožená. Buď to bude na sklonku léta, nebo bychom to přeložili na příští rok,“ řekla regionální ředitelka dětských vesniček v Karlovarském kraji Olga Heřmanová.

Před padesáti lety našlo v areálu zázemí téměř 120 dětí a 13 pěstounek. „Prvotní služba, která tady byla poskytována, byla podpora pěstounské péče, kdy se sem nastěhovali tety s pěstounskými dětmi. Měli tady podporu psychologa, sociálních pracovníků. V roce 2012 při přeměně zákona o sociálních službách jsme tady v karlovarské SOS vesničce otevřeli zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Posléze sociálně aktivizační služby kompas,“ uvedla Heřmanová.

Hlavní činností organizace i nadále zůstává podpora pěstounské péče. Službu s názvem Přístav využívá aktuálně 22 rodin z regionu, 8 z nich pak žije v domech přímo v dětské vesničce. Poměrně novou službou je práce terénních pracovníků, kteří dochází do rodin, kde pomáhají zvládat složité životní situace a zabránit například odebrání dětí. V rozvoji dětské vesničky chce její vedení pokračovat dál, například vytvořením společného centra sociálních pracovníků.

V rámci všech svých služeb se SOS dětská vesnička aktuálně stará o přibližně 200 dětí. Za půl století její existence to ale bylo víc než pět set.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio