Fajtův kopec v Meziříčí je bez vody. Tamní vodovod nikomu nepatří, radnice ho nakonec nechá opravit

2. červen 2020 11:00

Bez vody se předminulý čtvrtek ocitli někteří obyvatelé a zahrádkáři na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí. Místo havárie našli, otázkou je, kdo opravy zaplatí.

„Tady pod tím barákem, mám dva baráky a město mi povolilo stavbu s tím, že je tady voda a najednou to nikomu nepatří,“ ukazuje vedení velkomeziříčské radnice jeden z obyvatel domů v zahrádkářské kolonii na Fajtově kopci.

I on je už dva týdny bez zdroje pitné vody. Jak se ukázalo, důvodem je porucha na potrubí. „Neteče kvůli tomu, pravděpodobně z téhle staré spojky teče voda, proč se uvolnila, jestli sedla zemina, je to běžná porucha,“ vysvětluje příčinu havárie Roman Barák z vodárenské akciové společnosti.

Vodovod nikomu nepatří

Poruchu jsou pracovníci schopni napravit během několika hodin. Jenže zahrádkáři řeší, kdo opravu zaplatí. K vodovodu se totiž nikdo nehlásí.

A to včetně města, jak potvrzuje nezávislý starosta Alexandros Kaminaras: „Existuje varianta, když není znám vlastník té větve, tak to zastupitelstvo města může usnesením prohlásit za majetek obce a dalším usnesením to může svěřit do provozování Svazku. Nikdo nechce nikomu komplikovat život, spíš abychom našli to společné řešení, aby tady tekla voda vám a zároveň aby to bylo legislativně v pořádku.“

Dohoda s městem

O řešení, které starosta zahrádkářům na společné schůzce nastínil, už přitom bylo na stole.  Podle jednoho z místních starousedlíků Martina Hrubého se o dohodu zahrádkáři pokouší už dva roky. „Budou se řešit majetkoprávní vztahy, což pokud to spadne pod to SVAK Žďár, tak by to pro nás bylo asi nejlepší.“

Kdo bude část vodovodu vlastně spravovat, musí ale rozhodnout vedení města. Podle místostarosty Františka Smažila (ANO) by se případné převzetí trubek městem neobešlo bez investic. „Je otázka, co chtějí vlastníci, aby to převzalo město. Vodárenská to nechce vzít, protože to není pod zámrznou hloubkou. Ten 330 metrů dlouhý úsek představuje zhruba 600–700 tisíc do investic.“

Jedno řešení už ale přece jen jisté je. Opravu aktuální havárie na vodovodu zaplatí město. Už během dneška by tak lidem z Fajtova kopce mohla z kohoutků znovu téct voda.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související