• Velkomeziříčsko
  • Krimi
  • Policisté vyjížděli za prvních pět měsíců letošního roku k 1 676 dopravním nehodám

Policisté vyjížděli za prvních pět měsíců letošního roku k 1 676 dopravním nehodám

2V průběhu prvních pěti měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na silnicích v našem kraji celkem 1 676 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod snížil, a to o deset procent.

Letošní dopravní nehody si vyžádaly sedmnáct obětí – patnáct účastníků dopravních nehod zemřelo bezprostředně po dopravní nehodě (uvedeno v tabulce) a dva další účastníci vážným zraněním podlehli ve zdravotnickém zařízení. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet tragických dopravních nehod snížil. Loni zemřelo za pět měsíců na silnicích Vysočiny devatenáct osob (sedmnáct bezprostředně při nehodě a dvě osoby zemřely na následky ve zdravotnickém zařízení).

Celkem 25 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles o jedenáct procent. Dalších 397 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až květen roku 2019 o sedmnáct procent nižší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na částku převyšující 98 767 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 je o třináct procent nižší.

V 61 případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje a ve dvou případech byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se meziročně výrazně zvýšil, a to o sedmadvacet procent. Policisté v letošním roce dokumentují také několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu, kdy výjimkou nebyly hodnoty přesahující tři promile alkoholu.

Proto policisté Krajského ředitelství policie kraje věnují, a v dalším období budou věnovat, zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcích kontrolám řidičů, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Rozsáhlé dopravně bezpečnostní akce zaměřené na všechny účastníky silničního provozu budou probíhat na konci června a začátkem července - tedy před začátkem letních dvou měsíčních prázdnin a na jejich počátku. V měsíci červnu se policisté také zaměří na častější kontroly motocyklistů a cyklistů.

Ze statistiky dopravní nehodovosti vyplývá, že se v našem kraji v letošním roce počet dopravních nehod snížil, a to o deset procent. Na snížení počtu dopravních nehod měl svůj vliv vyhlášený nouzový stav, se kterým také bezprostředně souvisel zákaz volného pohybu osob.

dnKdyž se podíváme na příčiny nehod, tak jednoznačně vede nepřiměřená rychlost v kombinaci se způsobem jízdy – tyto dvě příčiny stojí za 871 nehodami. Alarmující je také skutečnost, že na třetím místě v pořadí příčin nehod je nedání přednosti v jízdě (88 dopravních nehod), což představuje ignorování základních dopravních značek – dej přednost v jízdě nebo stůj, dej přednost v jízdě. Někteří také zbytečně riskují, což je patrné zejména při předjíždění v zatáčkách, horizontech či zákazech předjíždění. Stejná bezohlednost u nich panuje, když se po předjetí zbrkle zařazují před předjížděné vozidlo, protože v protisměru se objevilo vozidlo, které tak svým riskantním manévrem bezprostředně ohrožují. Při nesprávném předjíždění se od začátku roku stalo celkem 20 dopravních nehod.

Celkem 682 dopravních nehod patří mezi nehody nezaviněné řidičem. Na nich se největší měrou podílejí střety s lesní zvěří – celkem 672 nehod, což představuje čtyřicetiprocentní podíl na celkové dopravní nehodovosti. Patnáct dopravních nehod má na svědomí technická závada na vozidle.

Od začátku letošního roku do 31. května policisté řešili na silnicích Kraje Vysočina dopravní nehody s účastí 37 cyklistů. Při těchto nehodách jeden cyklista zemřel, pět cyklistů se těžce zranilo, dalších 28 cyklistů se zranilo lehce a pouze tři cyklisté vyvázli z nehody bez zranění. V pěti případech při šetření nehody policisté zjistili, že cyklista, který havaroval, byl v podnapilém stavu. Policisté při vyšetřování nehod cyklistů zjistili, že v několika případech havarovali cyklisté, kteří nepoužili při jízdě cyklistickou přilbu.

Od začátku roku do konce května jsme zadokumentovali dopravní nehody, při kterých mělo účast 30 motocyklistů. Jeden motocyklista při nehodě zemřel, tři motocyklisté se při nehodě těžce zranili a 25 motocyklistů utrpělo při nehodě lehké zranění. Pouze jeden motocyklista vyvázl z nehody bez zranění.

Za prvních pět měsíců letošního roku policisté vyšetřovali 23 dopravních nehod, při kterých byl některým z účastníků chodec. Celkem 18 dopravních nehod se stalo ve dne a pět v nočních hodinách. Čtyři chodci při dopravní nehodě zemřeli, čtyři byli těžce zraněni a 16 dalších utrpělo lehké zranění.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, vedoucí oddělení - tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.