Hlavní obsah

K Zemi se řítí potenciálně nebezpečná planetka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

K Zemi se v sobotu 6. června přiblíží planetka (asteroid) řazená do kategorie potenciálně nebezpečných těles. Na svém webu o tom informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL) amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Podle JPL asteroid, který dostal označení 163348 (2002 NN4), má průměr 250 až 570 metrů, což je přibližně délka tří až šesti fotbalových hřišť. Kolem naší planety proletí v sobotu ve vzdálenosti 5,1 milionu kilometrů rychlostí 11,1 kilometru za sekundu. Slunce toto těleso oběhne každých 300 dní.

Astronomové doposud objevili v okolí Země do vzdálenosti sedmi milionů kilometrů přibližně osm tisíc planetek o průměru větším než 140 metrů. Podle klasifikací NASA takováto tělesa jsou považována za potenciálně nebezpečná.

Přímé ohrožení pro nás ale 163348 (2002 NN4) nyní neznamená. Pro srovnání: střední vzdálenost Měsíce od Země je 384 400 kilometrů.

Blíže než ten velký květnový

Proletí kolem Země však ve vzdálenosti o něco menší než dva jiné potenciálně nebezpečné objekty, o kterých Novinky letos informovaly.

Před půlnocí se kolem Země prosmýkne velký asteroid

Věda a školy

Ten poslední, 640 až 1400 metrů dlouhý asteroid 1997 BQ, letěl 6,2 milionu kilometrů od nás.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám