Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

IX. Konference českých škol v Severní Americe

 

Ve dnech 30. května až 31. května 2020 se zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Jiří Krátký zúčastnil spolu s dalšími představiteli českých institucí IX. Konference českých škol v USA a Kanadě, která letos mimořádně proběhla on-line. 

Konference každoročně probíhá v květnovém termínu jako efektivní forma setkávání učitelů krajanských škol v USA a Kanadě a je zaměřena na výměnu a sdílení nejlepších zkušeností a představování nových projektů a metod.  V důsledku koronavirových omezení se letošní konference, původně plánovaná do Charlotte v Severní Karolíně, uskutečnila mezi USA, Kanadou a Evropou on-line. Konferenci k tomuto nouzovému provedení vzorně připravily ředitelky českých škol v americké Severní Karolíně Marta McCabe a v kanadském Calgary Yvea Zaels.

Přestože se jednalo o nouzové řešení, které má přirozeně svá omezení, umožnila letošní on-line konference účast nejen zástupcům cca 30 registrovaných a dalším 5 neregistrovaným školám v USA a Kanadě, ale zcela výjimečně také několika evropským školám a dalším zájemcům z druhé strany Atlantiku. V některých momentech konference bylo on-line přihlášeno až sto účastníků současně. Platilo to především ve druhém dni programu, kdy byla probírána témata společná jak školám v Americe, tak školám v Evropě. V prvním dni se projednávala témata spíše zaměřená na podmínky Severní Ameriky.

Svým osobním pozdravem formou videonahrávky otevřel panel vystoupení hostů předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil. Zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti MZV ČR Jiří Krátký vystoupil na téma aktuálních úkolů v krajanské agendě a zařazení hlavních tří priorit krajanské agendy mezi priority zahraniční politiky ČR. Předseda Stálé komise pro krajany žijící v zahraničí Senátu PČR Tomáš Czernin pohovořil o často přehlíženém významu krajanů pro českou společnost a o podpoře, kterou se Senát snaží dát krajanům ze své strany. Bývalý předseda komise Tomáš Grulich své zkušenosti zformuloval velice přesně, když hovořil o tom, co by krajané dnes měli požadovat od moderního státu. Zástupci MŠMT se soustředili na představení novinek v oblasti výuky českého jazyka v roce 2020. Spolu s MZV ČR, MŠMT a Senátem se z České republiky účastnili konference rovněž zástupci dalších institucí spojených se vzdělávacími programy pro krajany (DZS, Karlova univerzita, Univerzita Hradec Králové). Přímo z USA a Kanady se konference účastnili zástupci Velvyslanectví ČR ve Washingtonu (diplomaté Šárka Ponroy Vamberová, Lukáš Přibyl, Jan Woska) a Ottawě (velvyslanec Bořek Lizec), Generálního konzulátu ČR v Chicagu (generální konzul Jaroslav Kantůrek) a Českého centra v New Yorku (ředitel Miroslav Konvalina). České školy v USA už několik let koordinuje z Chicaga Klára Moldová, viceprezidentka České školy T.G. Masaryka.

Program konference byl rozdělen do dvou šestihodinových bloků ve dvou dnech. Témata dokázala pokrýt specifika severoamerického kontinentu i problematiku globální. IX. konference českých škol byla obsahově velmi pestrá a dokázala upozornit na řadu zajímavých témat, stejně jako vtáhnout do diskuse široké spektrum škol a institucí. Ač se momentálně většina škol potýká se podmínkami koronavirového režimu, řada témat směřovala již nad tento praktický horizont. Velkým tématem, které procházelo napříč jednotlivými body programu, byla potřeba větší komunikace a trvalé zvyšování motivace dětí i rodičů v těžkých podmínkách, kterými jsou v USA především vzdálenosti a hustá doprava ve velkých městech. Sdílení osvědčených praxí se ukázalo být vhodné nejen mezi školami v USA, ale i v rozšířeném dosahu do Evropy. Padlo několik zajímavých návrhů na posílení globálního propojení českých škol. Příští, jubilejní X. Konference se bude konat v Chicagu. Organizátorům IX. Konference patří velké poděkování.

Další informace též v článku na Radio Prague International

 

IX. Konference český škol v Severní Americe

IX. Konference český škol v Severní Americe

konference on-line

konference on-line

 

Tomáš Grulich

Tomáš Grulich

Konference on-line

Konference on-line

 

.