Město dodá peníze, lidé nápady. Účast na rozpočtu je stále oblíbenější

  11:58
Města i obce stále častěji využívají participativní rozpočet. Vyčlení konkrétní částku a obyvatelé rozhodnou, co se za ni vybuduje. Nejnověji se k tomu chystají ve Vsetíně.

U cyklostezky podél řeky Dřevnice vzniklo pítko. | foto: Tvoříme Zlín

Ve Zlíně začali před dvěma lety, v Halenkově loni a připravené je také Valašské Meziříčí. Tam ale spuštění participativního rozpočtu odsunuli na příští rok.

Princip je jednoduchý, obce a města bez ohledu na velikost mohou vyčlenit libovolnou částku z rozpočtu a obyvatelé pak rozhodnou, za co ji utratit.

„Pro začátek máme milion korun. Lidé mohou navrhnout, cokoli je napadne,“ uvedl Pavel Bartoň, místostarosta Vsetína, kde letos s participativním rozpočtem začínají.

„Velká část lidí to pochopila jako peníze na opravy, může to tak být, ale na ty máme v rozpočtu jiné peníze. Tyto finance jsou určené spíše na rozvoj města,“ vysvětlil.

V krajském Zlíně se díky prvnímu ročníku vybudovalo třeba pítko u cyklostezky, čítárna v ulici nebo komunitní zahrada na Jižních Svazích.

Jde o projekty ze skupiny malých, tedy do 500 tisíc korun. Loni lidé vybrali dětskou lanovku a terénní skluzavku na Podhoří nebo montážní stojan na kola na cyklostezce podél řeky Dřevnice.

Kromě toho obyvatelé města rozhodují i o větších akcích, které se rozpočtem vejdou do jednoho milionu. Mezi ty patřilo předloni odstranění dalšího torza na Jižních Svazích a rekonstrukce zastávky nebo úprava prostranství u Malé scény. Z loňských projektů hlasovali třeba pro dětské hřiště na Podvesné.

„Letos začal sběr nápadů začátkem dubna. Lidé mohli návrhy posílat buď poštou, nebo přes online formulář na webových stránkách tvorimezlin.cz,“ popsala koordinátorka projektu Kamila Gamalová.

Ve Zlíně akci nazvali Tvoříme Zlín. A právě hledáním vhodného názvu začali také ve Vsetíně.

„Participativní rozpočet je krkolomný název. Hledáme takový, který bude originální, úderný, prostě čistě náš, vsetínský,“ potvrdil Bartoň.

Vsetín podle nás

V anketě, kterou před pár dny vyhodnotili, zvítězil název Vsetín podle nás. Od začátku června na to navázalo samotné rozhodování o jednom milionu korun. Město už příjem návrhů spustilo.

Letos chtěli participativní rozpočet otevřít také ve Valašském Meziříčí. Počítali s částkou tři miliony korun. Kvůli situaci, která nastala v souvislosti se šířením koronaviru, ho ale odložili na příští rok.

„Sbírat podněty a zjišťovat, jestli je technicky možné je realizovat, začneme v roce 2021,“ potvrdil starosta města Robert Stržínek.

Možnost vtáhnout obyvatele do dění je otevřená i pro obce, jak dokazují v Halenkově. Obec má 2 400 obyvatel a do participativního rozpočtu loni vyčlenila 50 tisíc korun. Mezi vítěznými návrhy se objevila pumptracková dráha a dětské hřiště.

„Snad se nám podaří udělat oboje,“ řekl starosta obce Radek Chromčák. Peníze obce stačily na projektovou dokumentaci pro stavbu dráhy, její realizace ale vyjde na dva miliony korun. Proto žádali o dotaci.

Pokud se to podaří, bude mít Halenkov jednu z nejmodernějších pumptrackových drah v zemi. Projekt počítá s tím, že budou dvě vedle sebe, což usnadní pořádání závodů, přibude i další dětská dráha.

Ani žádost veřejnosti o hřiště však nezapadla. Už je hotové, i na něj totiž obec dokázala získat peníze odjinud.

Během hlasování o jednotlivých projektech se v Halenkově potýkali s falešnými hlasy, pro letošní ročník proto hledali nové technické řešení, které by podvodům zabránilo.