Před 40 lety začala vysílat stanice CNN. Vnesla revoluci do televizního zpravodajství

logo zpravodajské stanice CNN

logo zpravodajské stanice CNN Zdroj: Profimedia

Budova CNN v Los Angeles
2
Fotogalerie

All news, all the time, slíbil Ted Turner v neděli 1. června 1980 na obrazovce nového televizního kanálu CNN neboli Cable News Network. Mediální magnát Turner tímto okamžikem zahájil novou epochu televizního vysílání i zpravodajství.

Turner byl považován za výstředního miliardáře, který vybudoval vlastní síť televizních kanálů, vsadil na jejich satelitní šíření a k tomu v domovské Atlantě přikoupil baseballový a basketbalový tým, jejichž zápasy sám vysílal.

CNN byla jeho dítětem. Stanice přišla s revoluční myšlenkou nepřetržitého zpravodajství, konceptu vysílání považovaného za neudržitelný.

Stávající stanice byly ochotné věnovat zpravodajství bloky po třiceti minutách, nikoli však celé vysílání. CNN tak byla první čistě zpravodajskou stanicí a první vysílající zpravodajství 24 hodin denně.

Nejednalo se o okamžitý úspěch. Stanice byla ztrátová, ale postupem času si vybudovala zázemí po celém světě, nabídla kanály pro zahraniční trhy a stala se etalonem v nabídce kabelových televizí, takže je nyní dostupná takřka ve všech zemích světa.

Vznik CNN změnil jak svět zpravodajství, tak následně i některé procesy politického rozhodování. Invaze spojenců do Iráku v letech 1990 až 1991 byla prvním konfliktem, který díky CNN mohli Američané i další národy včetně Čechoslováků sledovat doma takřka v přímém přenosu.

Do dějin zpravodajství vešly i další události jako například útok na newyorské Světové obchodní centrum 11. září. I o něm informovala CNN jako první stanice světa, neváhala kvůli tomu přerušit ani reklamní blok.

Jako zpravodajská stanice ovšem pochopitelně musela a musí bojovat s hendikepem, totiž s problémem, jak získat pozornost diváků, pokud se právě „nic neděje“. Byla proto a dosud je obviňována z aktivismu, popřípadě nastolování agendy neodpovídající jejímu skutečnému významu.

To však jejímu zakladateli Turnerovi může být poměrně jedno. Úspěch CNN z něj učinil bohatého filantropa, který například jen OSN věnoval miliardu dolarů. A tak mu možná nemusí vadit, že dnes je jeho dítko až třetí nejsledovanější zpravodajskou televizí po Fox News a MSNBC.