INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

moser 1Jak investovat v období pandemie? Diverzifikujte a hledejte alternativy. Stabilní výnos a bezpečí prokazují během krizí investice do umění a luxusu. Neplatí to jen o dílech starých mistrů.

Týká se to například i kousků nejluxusnější české značky, Moser, jejíž křišťál je už mnoho let součástí portfolia investorů a sběratelů z celého světa.

Svět se obrátil vzhůru nohama a spolu s ním i akciové trhy. Jako zajímavá alternativa se v současné době ukazují netradiční formy investování. Vzácná umělecká díla či novodobé luxusní kousky z limitované edice si totiž svoji cenu zachovávají bez ohledu na ekonomické výkyvy. Nabízejí proto skvělou příležitost pro ty, kdo chtějí investovat, ale obávají se rizik spojených se současnou nejistotou. 

„V průběhu hospodářských krizí mají lidé tendenci vyhledávat investice, které jsou relativně bezpečné. Oblibě se tedy v časech, jako je nyní situace způsobená celosvětovou pandemií COVID19, těší investice do zlata, obrazů či jiných forem umění, mezi které se řadí rovněž investice do skla,“ popisuje analytička České spořitelny Tereza Hrtúsová.

Umělecká díla navíc vykazují dlouhodobě stabilní výnosnost. „Poptávka po umění je vlivem rostoucího světového bohatství na vzestupu. Průměrný roční výnos investic do něj dle jednoho z nejznámějších indexů pro sledování výnosů z umění Sotheby’s Mei Moses od roku 1950 činí téměř 8,8 %,“ dodává Hrtúsová.

Platí to i pro nejluxusnější českou značku Moser. „Investice do našich unikátních, ručně vyráběných rytin dosahují velmi dobré výnosnosti,“ popisuje Pavel Krajčík, obchodní ředitel sklárny Moser. „Některá umělecká díla, která vydáváme v limitovaných edicích a jejichž hodnota může dosahovat i řádově milionů korun, jsou zajímavou investiční příležitostí. Zájem o ně mají především sběratelé skla, kteří ocení originální náměty a mistrovské ruční zpracování, ale i jejich uměleckou hodnotu. Jeden takový objekt může vznikat i několik měsíců a projde během výroby třeba 50 páry rukou.“ Mezi taková výjimečná díla patří v poslední době například tvorba ze série Masterpieces uměleckého rytce Tomáše Lessera, který letos získal prestižní francouzský titul rytíř Řádu umění a literatury.

Fakt, že umění mistrů nikdy neztratí svoji hodnotu, dokazuje i zkušenost z globální finanční krize v roce 2008. Zatímco akciovým trhům trvalo přibližně pět let, než znovu chytly dech, trh s uměním se otřepal mnohem rychleji a během dvou let na tom byl dokonce lépe než před krizí.
Portfolio rozložte!

Investicím do umění nahrává i fakt, že v době krize je třeba dvojnásob dbát na dostatečnou diverzifikaci portfolia. „Vůči aktivům, jako jsou akcie či dluhopisy má umění nízkou míru korelace, což z něj z hlediska diverzifikace může činit zajímavou položku portfolia,“ vysvětluje Tereza Hrtúsová.

Umění jako vhodnou investici vnímá také ekonom Aleš Rod, ředitel výzkumu z Centra ekonomických a tržních analýz: „Aktiv, do kterých je možné investovat v době pandemie, je samozřejmě široké množství. Obzvláště v těchto turbulentních časech se však ukazuje, že základní investiční pravidlo – diverzifikovat – platí obzvlášť silně. A právě z tohoto pohledu mohou být investice do aktiv jako umělecké předměty, historické artefakty nebo limitované luxusní výrobky velmi dobrým tipem.“

Investice do uměleckých předmětů či luxusního skla mají navíc jednu výhodu – jako dekorace nebo při užívání v běžném životě přináší také estetický zážitek. To potvrzuje také Aleš Rod: „Jedná se o investice, které jsou s ohledem na nižší likviditu určené spíše k dlouhodobé držbě, ovšem jejich nezpochybnitelné plus je, že narozdíl od akcií nebo finančních instrumentů mohou přinášet i estetický zážitek při denním užívání. Vyjma materiálu, nákladů na zhotovení či estetického hlediska se na zhodnocení těchto investic podílí i součin faktorů exkluzivity (limitované množství) a signalizace (demonstrativní spotřeba – identifikace se známou značkou). Z tohoto pohledu jsou například výrobky z limitovaných edic české značky Moser určitě zajímavým investičním objektem splňujícím výše uvedená kritéria“.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3