Zemřel zpěvák Milan Černohouz, který na desetiletí spojil svůj hlas s jihočeskou Veselkou

2. červen 2020

Ve věku 77 let zemřel 1. června 2020 zpěvák Milan Černohouz. Působil v Orchestru Gustava Broma, zpíval swing, ale také jihočeské lidové písně s dechovou kapelou Veselka, se kterou natočil několik alb.

„Je těžké smířit se s tím, že nám Milan už nikdy naživo nezazpívá. Jeho nezaměnitelný hlas byl a vždycky bude neodmyslitelně spojen s Veselkou. Vždyť s námi zpíval celých 40 let! Prožili jsme spolu mnoho krásných chvil a dosáhli mnoha významných úspěchů,“ napsal kapelník Veselky Ladislav Kubeš.

„Milan s Veselkou nazpíval obrovskou spoustu nádherných písniček a těžko vybrat tu nejhezčí nebo nejoblíbenější. Jednu bych ale za všechny přece jen připomněl. Valčík Moje česká vlast v Milanově podání se stal takřka hymnou všech Jihočechů,“ dodal.

Milan Černohouz se narodil v roce 1943 v Kolíně. Vystudoval dálkově zpěv na brněnské konzervatoři, vystupoval v Orchestru Gustava Broma a v rozhlasovém orchestru studia v Brně, s oběma v průběhu let natočil asi 900 různých písní.

V jihočeské Veselce působil téměř od jejího založení. „Když jsem kdysi v polovině 80. let minulého století přišel s nápadem získat Milana Černohouze jako zpěváka pro Veselku, všichni skalní dechovkáři mě měli za pošetilce – vždyť Milan prý je swingař a lidovka mu nepůjde. Roky se však sešly s roky a Milan byl jedním z nejoblíbenějších a nejlepších zpěváků tohoto žánru,“ vzpomínal Ladislav Kubeš.

Hlas Milana Černohouze připomene vzpomínkový díl pořadu Dechovkovinky Zdeňka Voráče, který odvysílá Český rozhlas České Budějovice ve čtvrtek 11. června.

Spustit audio

Související