Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravský kraj chce žalovat úřad, který odmítá zakázat těžbu ohrožující zdroj pitné vody

Jihomoravští radní se na začátku tohoto týdne rozhodli podat žalobu proti rozhodnutí Českého báňského úřadu, který i přes protesty Jihomoravského kraje a desítek obcí opakovaně povolil těžbu štěrkopísku u Uherského ostrohu. Těžba přitom může ohrozit pátý největší zdroj pitné vody v Česku. Obce už v minulých týdnech prohlásily, že proti těžbě uspořádají pochod.

Krajští radní se v pondělí rozhodli podat žalobu na báňský úřad, který v druhé polovině května pravomocně stanovil dobývací prostor pro těžbu štěrkopísku v oblasti Bzenec-komplex u Uherského Ostrohu a Moravského Písku.

„Odvolací orgán v rámci odvolacího řízení řádně neposoudil argumenty, které Jihomoravský kraj uvedl ve svém odvolání, potvrdil rozhodnutí prvoinstančního orgánu a kraj má tak jedinou možnost, jak se domáhat ochrany svých práv, respektive práv svých obyvatel, a to podat žalobu proti správnímu rozhodnutí. Vzhledem k možným negativním právním následkům pravomocného rozhodnutí kraj současně požádal správní soud o přiznání odkladného účinku žalobě,“ vysvětlil radní Vít Rajtšlégr.


Obce a kraj neuspěly s námitkami proti těžbě u Moravského Písku. Projekt může ohrozit zdroj vody pro 100 tisíc lidí

Český báňský úřad zamítl námitky obcí a Jihomoravského kraje proti stanovení dobývacího prostoru v případě těžby štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Uvedl to mluvčí úřadu Bohuslav Machek. Podle něj úřad potvrdil pouze stanovení...


Nejvýznamnější zdroj pitné vody na jižní Moravě

Proti těžbě štěrkopísku hlasitě protestují okolní obce. Bojí se o kontaminaci spodní vody, která zásobuje pitnou vodou až 140 tisíc lidí. „Je to nejvýznamnější zdroj podzemní vody v regionu jižní Moravy využívaný k hromadnému zásobování cca 140 tisíc obyvatel okresu Hodonín. Jde také o strategický vodní zdroj figurující v krizových plánech jako zdroj nouzového zásobování pitnou vodou pro Jihomoravský kraj," uvedl Rajtšlégr.

Úřad upřednostňuje soukromý zájem před veřejným, stěžuje si kraj

„Ochrana vodního zdroje je jednoznačně veřejným zájmem. Těžba štěrkopísků jako nevyhrazeného nerostu je oproti tomu soukromým zájmem žadatele o stanovení dobývacího prostoru. Pokud se dostane do střetu veřejný a soukromý zájem, stát musí zajistit potřebnou ochranu veřejného zájmu, což bohužel v tomto případě neučinil,“ konstatoval radní Rajtšlégr.

V případě stanovení dobývacího prostoru se přitom jedná o vysoce závažný zásah do území. „Už toto rozhodnutí znamená možnost využití území k těžbě, a to jednoznačně ve prospěch soukromého zájmu těžařské společnosti, kdy je přitom reálná hrozba nevratného poškození či ohrožení významného zdroje pitné vody,“ dodal Rajtšlégr.


Obyvatelé ohroženi těžbou u Moravského Písku se chystají na pochod

Obce bojující proti těžbě štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku chystají v půli června pochod, kterým chtějí upozornit na hrozící znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 100.000 lidí. Novinářům dnes o pochodu řekla senátorka a...


Obyvatelé chystají protestní pochod

Proti těžbě štěrkopísku společnosti České štěrkopísky spol. s r. o. hlasitě protestují i obyvatelé okolních obcí. Na polovinu června plánují protestní pochod do míst, kde by mělo k těžbě dojít. V uplynulých měsících navíc vznikla petice za ústavní ochranu vody a půdy, která poputuje do Poslanecké sněmovny. Podepsalo ji 24 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky těžba, štěrkopísek, Moravský Písek, voda, sucho, ohrožení, báňský úřad, Jihomoravský kraj, pitná voda, žaloba, Český báňský úřad, Vít Rajtšlégr, Uherský Ostroh, Česko, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj chce žalovat úřad, který odmítá zakázat těžbu ohrožující zdroj pitné vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.