Pokračuje privatizace státu do Babišových rukou, tepe opozice návrh o evidenci majitelů

Babiš odmítl, že mu ve sporu o střetu zájmů má pomoci zákon o evidenci skutečných majitelů

Politici cupují zákon o evidenci skutečných majitelů, který v pondělí odpoledne schválila vláda. Podle opozičních poslanců návrh nahrává premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a holdingu Agrofert z jeho svěřenských fondů. Někteří zákonodárci už avizovali, že chtějí ve Sněmovně zákon změnit. Premiér odmítá, že by mu šel návrh na ruku.

„Je to pokračování privatizace českého státu do rukou Andreje Babiše a jeho zájmů,“ kritizovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předloha, kterou schválila vláda, stanoví, že Babiš by byl považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil holding Agrofert, ale už by nebyl považován za vlastníka samotného holdingu.

„S předlohou nesouhlasíme. Budeme se snažit to ve Sněmovně upravit,“ avizoval předseda lidovců Marian Jurečka. Podle něj nedává smysl, aby byl Babiš považován za majitele svěřenských fondů a nikoliv samotného holdingu.

„Budeme odmítat různé kličky, které by směřovaly k tomu, abychom vytvořili lex Babiš pro čerpání dotačních podpor,“ prohlásil dále Jurečka.

Piráti Babiše zkritizovali s tím, že premiér usoudil, že svůj potvrzený střet zájmů vyřeší „přizpůsobením zákonů k obrazu svému“.

Část opozice se obula i do koaliční ČSSD, která na vládě zákon nepodpořila. „Statečná, statečná ČSSD. Ono hodit to na Poslaneckou sněmovnu, ve které si komunisticko-populisticko-fašistická koalice schválí, co pro ni bude výhodné, je hrdinství v uvozovkách. Pozměňovací návrh máme a tímto vyzývám předsedy stran o jeho připodepsání. Spojme se proti tomu. Ať se ukáže, kdo je kdo,“ uvedl na Twitteru lídr hnutí STAN Vít Rakušan.

Podobně se vyjádřila i Pekarová Adamová. Postup sociálních demokratů označila za alibistický. „Oni jsou koaličním partnerem, který má páky na hnutí ANO a který může ovlivnit znění zákonů,“ míní poslankyně.

Opozice má jen antibabiše, vzkazuje premiér

Babiš v úterý dopoledne odmítl, že by mu zákon nahrával. „Je to nesmysl. Myslím, že právníci to dostatečně vysvětlili. A podsouvat tady, že naši ministři mi jdou s něčím na ruku, to já zásadně odmítám,“ řekl na úterní tiskové konferenci premiér.

„Chápu, že opozice má stále jen antibabiše, to je jejich problém. Určitě to bude plamenná diskuse, ale já k tomu nemám co říct. Jen se divím, že stále někdo pokračuje jen v programu proti Babišovi a nic jiného neumí,“ prohlásil.

Tagy: