Řidiči se dočkají pohodlnější platby parkovného přes mobil

TISKOVÁ ZPRÁVA
Řidiči se dočkají pohodlnější platby parkovného.
 

 
 

Vyškov, 1. června 2020 – Platba parkovného bude ve Vyškově jednodušší. Řidiči zaplatí od června pohodlněji přes mobil. Každý z třinácti parkomatů, které jsou po Vyškově rozmístěné, má k načtení vlastní unikátní QR kód. Do systému se dostanou i přes Městský parkovací portál, lidé jednoduše najedou na webové stránky www.vyskov-mesto.cz/parking (případně na alternativní adresu www.vyskov.eu/parking). Službu zajišťuje společnost MPLA, přes její aplikaci řidiči parkovné zaplatí.

Údaje se vyplňují jednorázově při první platbě. Aplikace si data zapamatuje, bezpečně s nimi pracuje při dalších úhradách parkovného. „Platba chytrým telefonem se stává standardem. Nespornou výhodou je, že si řidič může kdykoliv a odkudkoliv prodloužit parkování a nemusí mít obavu z pokuty za nezaplacené parkování. Pokud se zdrží třeba u lékaře nebo v obchodě, velmi snadno si přes několik kliknutí dobu prodlouží, a to přes mobil, tablet nebo počítač. Výhodou je také rychlost úhrady parkovného i možnost různých přístupů ke stejné službě,“ připomněl vyškovský místostarosta Roman Celý.

Řidiči zadají registrační značku auta (systém si pamatuje až tři RZ), délku parkování a typ karty. Zvolí si zároveň bezpečnostní heslo, kterým budou potvrzovat každou platbu. Je možné platit platebními kartami Visa, MasterCard, palivovou kartou CCS či Shell Card, EuroOIL card, Innogy (od Axigonu), MPLA kartou, Twisto. Bezpečnost je jedním z nejdůležitějších prvků celého systému a přikládá jí velkou váhu. Údaje o platební kartě jsou uložené na bankovních serverech a ani provozovatel platební služby nemá k těmto údajům přístup, chráněné jsou rovněž e-mailové adresy a registrační značka vozu.

Klasický způsob zaplacení parkování automatem na mince každopádně zůstává. „Pouze k němu nabízíme pohodlnější a rychlejší variantu prostřednictvím modernějších technologií. Pro jaký způsob se šofér rozhodne, je na něm. Pokud zůstane u zakoupení parkovacího lístku mincemi, musí ho pochopitelně i nadále viditelně umístit za čelní sklo auta. Kdo využije moderní metodu, nemusí mít obavu, potvrzení o platbě za vozidlo, respektive jeho registrační značku, bude načteno do systému našich strážníků,“ zmínil starosta Vyškova Karel Jurka s tím, že software je propojený s informačním systémem strážníků MP Manager.

Výhodou je i zmiňovaná možnost různých přístupů k platbě, konkrétně přes mapy.cz. Šofér si ve městě jednoduše vyhledá konkrétní parkoviště, stránka mu nabídne online platbu. Pochopitelně ne všechna parkoviště jsou městská, daná parkoviště jsou při přiblížení označená fialovou čárou. Přes aplikaci MPLA je možné placení parkovného například i v Brně, Kroměříži, Olomouci, Praze, Pardubicích, Příbrami, Kolíně, Litomyšli, Rychnově nad Kněžnou a v dalších městech. Zákazníci mají možnost nejenom webové, ale i nativní aplikace (tedy aplikace, která se stahuje z app store).

Vyškov dosud nabízel také možnost platby přes textové zprávy. Měsíčně se jednalo o zhruba 200 případů, kdy řidiči službu přes SMS využili. Tímto tato možnost končí. Pouze mince musí i nadále kvůli jinému ceníku používat řidiči autobusů.

Místostarosta Celý připomněl, že v plánu je také postupná výměna parkomatů za modernější přístroje. „Je to pochopitelně nějaká vize, všichni si uvědomujeme, že nás čekají mnohá úsporná opatření,“ upřesnil místostarosta.

 

Odkazy

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 1.6.2020 / 1.6.2020

Počet návštěv: 1884
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém