Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vražda Jána Kuciaka (†27): Kočner je egocentrický narcis se sklony k agresi, řekla znalkyně

Autor: shp - 
2. června 2020
12:34

Je to jeden z nejostřeji sledovaných mužů Slovenska v posledních letech. Kontroverzní podnikatel Marian Kočner (57) si měl podle obžaloby objednat vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka (†27). Případ nyní projednává soud. Vidět do hlavy Kočnerovi nikdo nemůže, ale nyní se alespoň konečně podařilo sestavit jeho psychologický posudek.

Došlo k tomu až poté, co se u soudu vyměnili znalci. Podle odbornice Eleny Fortis, která ho navštívila ve vězení, je egocentrický a potlačuje svou agresivitu. Zároveň však dodává, že v případě odsouzení Kočnera je za mřížemi možná jeho náprava. I Fortis podnikatel za mřížemi řekl, že si žádnou vraždu neobjednal.

Kočner: Nic jsem neudělal

„Nic jsem neudělal, všechno, co chci uvést, uvedu až u soudu,“ řekl jí podle Nového Času. Znalkyně nezkoumala Kočnera jen osobně. Prozkoumala i nahrávky, které se u něj našly, a zprávy z Threemy (šifrovaná komunikační aplikace). U soudu proto zazněl i záznam rozhovoru Kočnera s někdejším generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkem.

Podnikatel na něm mluví vulgárně. Nadávky směřuje přímo na Trnku. Říká mu také, že ho zabijí. Přehrán byl i záznam Kočnerova rozhovoru se samotným Jánem Kuciakem. Podle znalkyně je možnost podnikatelovy resocializace příznivá a možná. Tento závěr senátu může pomoci k rozhodnutí, zda mu udělí 25leté vězení a ne doživotí v případě odsouzení.

Podnikatel si chtěl zachovat svůj status

Fortis také zjišťovala, jaká mohla být motivace Kočnera objednat si vraždu Kuciaka. „...snaha obžalovaného o zachování svého životního stylu, majetkového, sociálního, podnikatelského statusu a společného vlivu, které poškozený J. Kuciak z pohledu obžalovaného mohl ohrožovat svou investigativní profesionální prácí,“ napsala.

Problémem podle ní pro podnikatele mohlo být, že v novináři viděl překážku. „Čímž se pravděpodobně aktivovala agrese obžalovaného ve formě nepřímé agrese jako reakce na frustraci z neúspěchu při snaze o prosazení sama sebe a dosáhnutí vlastních zájmů.“ Kočner má podle Fortis jasné a zřejmé osobnostní rysy. Lichotivé ale vůbec nejsou.

Agresivitu prý dokáže ovládat

„Egocentrická osobnost s narcistickými rysy, má zvýšenou potřebu získat ocenění, obdiv, stát se středobodem pozornosti,“ vysvětlila Fortis. Advokát Daniel Lipšic, který zastupuje rodiče Kuciaka, zjišťoval, zda si člověk, u něhož byla zjištěna násilná agresivita, může objednat vraždu člověka. „I melancholik může, když se dostane do nějaké situace,“ zkonstatovala znalkyně a dodala na závěr, že Kočner agresivitu potlačuje a ovládá, dokud ho někdo neprovokuje.

Lubomír Babáček ( 2. června 2020 19:13 )

Máte recht, soudit na dálku je nepatřičné, ovšem, co se týče mne, zde jste se vyloženě netrefil. Takže Vy to nedělejte. Kdežto Kočner je "dacan" potvrzený už tím, co má ve spisech obžaloba. A navíc Vy jste zřejmě ten dnešní "lepšočlověk", který právě lumpy a zločince stavíte nad poctivé občany.

lunatic ( 2. června 2020 14:07 )

A o Vás,bych zase já,takto na dálku,/ovšem se nemám zájem jinak nikterak zastávat Kočnera/,dovolil napsat - jen dle toho,co jste napsal,že jste zřejmě bývalý a dnes tedy frustrovaný bolševik,protože ti vynášeli kvapné soudy a oplývali předpojatostí - např. o lidech s delšími vlasy.Zkrátka - určovali CO a JAK má být,přestože měli v hlavách sr čky ....

Lubomír Babáček ( 2. června 2020 13:26 )

Kočner? Od pohledu gauner nejhrubšího zrna. Takové preventivně zavřít na doživotí ještě dříve, než mohou cokoli provést.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání