Slovenský bankovní sektor je připraven na krizi, rizika trvají

Bankovní sektor na Slovensku je připraven na krizi v souvislosti s pandemií choroby covid-19, rizikem je ale hrozba nesplácení úvěrů. Klíčovým opatřením na zmírnění dopadů koronaviru na kondici finančních institucí bylo zavedení možnosti odložit splátky půjček ze strany dlužníků. Uvedla to dnes slovenská centrální banka (NBS).

"Slovenské banky jsou na krizi dobře připraveny. Mají dostatek kapitálu a likvidity. Nastávají ovšem rizika, a to je riziko nesplácení úvěrů, které se objevuje kvůli omezení ekonomických aktivit," řekl novinářům člen bankovní rady NBS Vladimír Dvořáček.

Banky, leasingové firmy a další finanční společnosti na Slovensku musí spotřebitelům, malým a středním podnikům po jejich žádosti až na výjimky umožnit odložení splátek půjček na tři až devět měsíců. Opatření po dohodě se zástupci finančního sektoru změnou zákona prosadila po propuknutí covidu-19 vláda premiéra Igora Matoviče. Podobnou možnost odkladu splátek zavedlo i Česko.

Podle Dvořáčka právě zavedení odkladu splátek úvěrů je klíčovým opatřením ke zmírnění dopadu pandemie na finanční sektor. Případné ztráty z nesplácených úvěrů by se projevily v příštím roce. "Koupili jsme si čas, abychom se na tuto situaci připravili," řekl. Podle NBS slovenské domácnosti podaly 150.000 žádostí o odklad splátek; to je desetina z celkového počtu úvěrů poskytnutých této skupině dlužníků.

Banky podle NBS zpřísnily podmínky poskytování půjček. Vyšší poptávku po úvěrech zaznamenal i ze strany podniků, které kvůli koronaviru čelí výpadku likvidity.

NBS upozornila, že i bez pandemie covidu-19 by zisk slovenských bank výrazněji klesal. Centrální banka opětovně vybídla ke zrušení zvláštní bankovní daně, která nezávisí na výši zisku bank, ale na jejich bilanční sumě. Zmíněný bankovní odvod, jehož sazbu zvýšila předchozí vláda, by podle NBS postupně tvořil až 40 procent zisku sektoru.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Ekonomická krize Ekonomika NBS (slovenská centrální banka)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy