Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Strašák jménem vysoký cholesterol. Které zdravotní problémy přináší a jak jeho hladinu snížit?

Vysoký cholesterol představuje závažný rizikový faktor pro vznik kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice. Pokud se někdo potýká s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, je mu doporučeno jeho hladinu snížit.
zkumavka
Vysoký cholesterol je zdravotní problém, který přináší řadu rizik. (zdroj foto: 123rf.com)

02. 06. 2020

02. 06. 2020

Některým pacientům jsou předepsány léky, jiným postačí režimová opatření, jejichž základem je úprava životního stylu s důrazem na zdravé stravování. Vysoký cholesterol je důsledkem nezdravého životního stylu, takže dobrá zpráva je, že jeho hladinu lze změnou životního stylu snížit.

„Zlý“ a „hodný“ cholesterol

Většina z nás si pod pojmem cholesterol představí jen cholesterol, který je označován jako „zlý“. Důležité je ale vědět, že kromě „zlého cholesterolu“ existuje i cholesterol pro tělo nezbytný, tzv. „hodný“ cholesterol (HDL). Zlý cholesterol (LDL) zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění a mozkové mrtvice. Je-li jeho hladina v krvi příliš vysoká, je nutné jeho hladinu snížit.

Pokud nevíte, jak jste na tom s cholesterolem, nechte si jeho hladinu preventivně změřit u praktického lékaře. Zdravotní rizika tělu hrozí, překračuje-li hladina 3 mmol/l. Hladinu cholesterolu v krvi ovlivňuje mnoho faktorů, které jsou ale naštěstí námi ovlivnitelné.

Vyhněte se konzumaci nevhodných potravin

Nechcete-li se potýkat s mnoha zdravotními obtížemi, vyhněte se hlavně tučnému masu, uzeninám, slanině, máslu, smetaně, tvrdým sýrům, potravinám s obsahem palmového oleje a různým pochutinám jako jsou sušenky, brambůrky. Snížíte-li příjem nasycených mastných kyselin, snížíte také riziko vzniku celé řady onemocnění. Doporučeno je vyhnout se nezdravým tukům i při samotné přípravě pokrmů, a proto je vhodné připravovat jídlo v páře nebo využít jiné technologie zpracování potravin.

Potraviny snižující cholesterol

V jídelníčku by měly převládat potraviny s obsahem nenasycených mastných kyselin. Patří mezi ně ryby, například makrela nebo losos, obsahující tělu prospěšné omega 3 mastné kyseliny, ořechy (například kešu) a mandle, různé druhy semen (slunečnicová nebo dýňová semena), avokádo, rostlinné oleje a tuky (řepkový, slunečnicový, olivový a kukuřičný olej nebo olej z vlašských ořechů). Doporučeno je jíst libové maso, nízkotučné mléčné výrobky.

K TÉMATU  Starejte se o svůj nejdůležitější imunitní orgán
smažení
Doporučeno je vyhnout se nezdravým tukům i při samotné přípravě pokrmů. (zdroj foto: pixabay.com)

Vláknina jako prevence kardiovaskulárních onemocnění

Ve zdravém, pestrém a vyváženém jídelníčku nesmí chybět dostatečné množství vlákniny. Každý dospělý člověk by měl denně tělu dodat alespoň 30 gramů vlákniny. Vlákninu obsahuje především ovoce a zelenina, celozrnné pečivo a celozrnné cereálie, luštěniny, ořechy a semena. I když se to může zdát příliš, tak podle zásad zdravého stravování by měl každý sníst pět porcí ovoce a zeleniny denně.

Omezte alkohol a kouření

Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje riziko mnoha onemocnění a může zvýšit i hladinu cholesterolu. To samé platí i o kouření. Kouření navíc poškozuje vnitřní výstelku cév a usnadňuje usazování cholesterolových plátů uvnitř cév.

Pohybem ke zdraví

Jedním z doporučení ke snížení cholesterolu je také dostatek aktivního pohybu. Doporučeno je alespoň 30 minut aktivního pohybu denně. Je jen na vás, jakému druhu pohybu se budete věnovat. Velké oblibě se poslední dobou těší běh, ale pokud máte zdravotní obtíže, budou stačit svižné procházky.

Zdroj: https://cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ranní zázračné skleničky. Které sníží cholesterol, nastartují hubnutí, zbaví vás infekce či nachlazení

Zahrňte do pitného režimu jablečný džus. Posílí vám imunitu a podpoří srdeční kondici

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zima už mnohé začíná deprimovat, proto se snaží vnést si první střípky jara alespoň k sobě do šatníků. Svetry tak stále zůstávají v popředí, ale pomalu začínají být vytěsňování kousky nejmódnějších stylů přicházejícího teplejšího ročního období. Víte, co se bude nosit?
Tchynin jazyk je oblíbenou pokojovou rostlinou hlavně z důvodu nenáročnosti a jednoduchého pěstování. Podívejte se blíže na tuto rostlinu, která vašemu interiéru dodá styl i mnoho dalších pozitivních superlativ.
Lidé ve znamení Lva jsou přirozenými vůdci, kteří se nesou stejně velkolepě jako jejich zvěrokruhový zástupce. V tomto znamení jsou lidé, kteří se narodili mezi 23. červencem až 22. srpnem.
Vidět kvést nebo rodit rostlinku, kterou jsme si vypěstovali ze semínka, je čistá radost každého zahrádkáře. Celá řada zelenin i květin se musí vysévat včas, protože mají dlouhou vegetační dobu. Tak abyste stihly sezónu, je nutné se setím začít již nyní v únoru!
Tak ještě asi před deseti lety mělo vyhledávání partnera na internetu špatnou pověst. Ženy se bály, že inzeráty na seznamkách zadávají pouze zoufalci nebo muži, kteří touží po nezávazném sexuálním vztahu. Doba se však změnila. Internetové seznamky jsou dnes uznávaným seriózním způsobem, jak najít toho pravého. Šance je tedy vysoká.
Nikdy jsem nepatřila mezi ženy, které vyhledávají jiné partnery a nevěra jim nic neříká. Vlastně jsem se vždy považovala za zastánkyni věrnosti. Po svatbě jsme se nastěhovali do řadovek. Tam jsme se seznámili i s našimi sousedy.
Kočky se řídí jednoduchým heslem. Pokud se do toho vejdu, můžu si tam zdřímnout. Spící kočky někdy zaujímají polohy, které přímo vybízí natáhnout se s nimi a odpočívat podle jejich vzoru. Milují krabice, ale klidně se napasují i do umyvadla. Některé kočky si pak hoví na zádech tak, že vypadají jako mrtvé. To když jsou naprosto spokojené!
Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Pro pobyt v přírodě a při různých sportovních aktivitách venku jistě oceníte funkční oblečení, se kterým vás nepřekvapí žádné počasí ani nepříznivé podmínky. Proto bude nejlepší volbou softshellový materiál, s nímž se nemusíte bát žádného dobrodružství.
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Na scéně, kde Krystyna Pyszková převzala korunu Miss World 2024, zazářila nejen svou krásou, ale i díky promyšleně zvolenému outfitu. Naše módní redaktorka, expertka na nejnovější trendy a osobní styl, nám pomůže odhalit, co dělá tento outfit tak výjimečným.
V okamžiku, kdy vyšla světoznámá hra Last of Us a podle ní byl natočený i seriál, který teď každé pondělí vysílá stanice HBO, mnoho lidí propadlo panice, zda je možné, aby houba známá pod jménem cordyceps (ta, co bytosti proměňuje v nemrtvé stvůry), mohla skutečně napadnout i lidi. Co je nad různými spekulacemi pravdy?

Výběr článků

Pakliže jste na sociálních sítích jako doma a zároveň se pravidelně udržujete v kondici, jméno Pamela Reif vám pravděpodobně není cizí. Tato vždy pozitivně naladěná německá fitnessačka a influencerka v podobě svých příspěvků a cvičebních videí dopomohla ke shození kil a vypracované postavě nejedné ženě.
Bušící srdce, zvýšení krevního tlaku i zpocené dlaně. Tohle všechno se děje při pohledu na milovanou osobu. Své o tom vědí především muži, které společnost považuje za pragmatické a necitlivé jedince! Jak jsou na tom jednotlivá pohlaví? Kdo se zamiluje rychleji? Možná budete překvapené.
Naučte se, jak stanovit zdravé hranice ve vašem vztahu. Tento průvodce vám ukáže, jak hranice pomáhají udržet vzájemný respekt a porozumění, a jsou základem pro dlouhotrvající a šťastný vztah.

Nepřehlédněte

Rozchod může být komplikovaný a emotivní proces, avšak někdy přesto zůstává láska mezi lidmi i po konci vztahu. Dnešní článek na Dámské Lize se věnuje této citlivé situaci, kdy i přes rozhodnutí o rozchodu zůstává mezi bývalými partnery láska. Prozkoumáváme možnosti, jak s tímto paradoxem pracovat, jak najít rovnováhu mezi uzavřením minulosti a udržením vzájemného respektu a lásky.
Pokud toužíte docílit mladistvého vzhledu a vypnuté pružné pleti bez nedokonalostí, není zapotřebí složitých kosmetických procedur. Stačí, když svému obličeji dopřejete pravidelný pohyb. Obličejová jóga dokáže s pletí hotové zázraky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek