HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Drenážní potrubí je důležité u každých základů – uložení zvládnete svépomocí

Drenážní trubky se umísťují kolem základových konstrukcí. Aby drenážní potrubí plnilo dobře svoji funkci, je nutné zvolit správný postup jeho pokládky s návazností na ostatní materiály umísťované do výkopu kolem základových konstrukcí. Doplňkovým sortimentem drenážních trubek jsou drenážní žlaby, které najdou svoje uplatnění u venkovních zpevněných ploch.


Drenážní potrubí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Edisteewr

Proč je nutné odvádět vodu po obvodu základových konstrukcí?

Pokud jste se rozhodli pro výstavbu nové dřevostavby a jste již ve fázi výstavby nových základových konstrukcí, nezapomeňte kolem základových pasů vytvoři drenáž, tedy umístit drenážní systém. Kolem základových konstrukcí se může hromadit voda, kterou je nutné od základových konstrukcí odvést. Hrozí, že by venkovní vlhkost mohla vnikat do stavební konstrukce. Voda u základů se často vyskytuje v lokalitách s nadměrným výskytem srážek nebo u pozemků, které mají zvýšenou hladinu podzemních vod. Zvýšenou hladinu podzemí vody nejčastěji ovlivňuje složení vrstev zeminy. 

Fotogalerie:

i Foto: Edisteewr, thetimchannel, duesentrieb

Drenážní trubka a její funkce

Drenážní potrubí je jedním ze způsobů, které zabezpečují odvod vody od základových konstrukcí. Drenážní trubka bývá vyrobena z PVC-U materiálu a je specifická tím, že je dokonale ohebné, což zajistí dokonalé přizpůsobení tvaru základů. Drenážní trubka je nejčastěji žluté nebo černé barvy a má na povrhu umístěné malé štěrbiny, které umožňují dřenážnímu potrubí propouštět vodu. Šířka štěrbiny se pohybuje kolem 1,2 mm. Drenážní trubka se nejčastěji dodává do prodejen v délkách 50 bm, ale je možné si ve stavebninách koupit pouze potřebnou metráž. Drenážní potrubí se vyrábí nejčastěji v průměrech 50, 80, 100, 125 a 160 mm.

Drenážní potrubí a jeho jednotlivé prvky

Součástí drenážního potrubí je kontrolní drenážní šachta, do které se napojují jednotlivé konce drenážních trubek. Drenážní šachta se používá pro proplachování a kontrolu jednotlivých drenáží. Šachta má 3 až 4 kusy připojovacích hrdel o průměru až 200 mm. Dalším drenážním prvkem je použití drenážní tyčové trubky se spojkou. Jedná se o jednotlivé trubky, které se vyrábí v průměrech 125, 160 a 200 mm v jednotné délce 2500 mm. Tyto drenážní trubky jsou taktéž určené pro odvod vody kolem základových pasů. Pro funkční drenážní potrubí budete ještě potřebovat geodextilii, profilovanou nopovou folii, ukončující lištu nopové folie a potřebné množství kameniva. Na to, jak celé drenážní portubí vypadá, se můžete podívat ve naší fotogalerii.

Mohlo by vás zajímat: Co je to nopová fólie? (montáž a použití)

Drenážní potrubí: Postup uložení

1) Kolem základových pasů se provede výkop pro budoucí uložení drenážního potrubí. Výkop je vhodné provést do hloubky alespoň 700 mm od budoucího upraveného terénu. Neměli byste se však dostat pod spodní úroveň základového pásu. Výkop pak pokračuje až do místa vzdáleného od základových konstrukcí, kde bude drenážní potrubí vyvedeno například do jámy naplněné štěrkem. Začátek drenážní trubky se kvůli odvětrání vyvede nad okolní terén. Výkop se provede v mírném spádu, aby mohla voda potrubím odtékat.

2) Do takto připraveného výkopu se umístí k základovým pasům nopová folie, která přispívá k odvětrání základů (nopy se umístí směrem k základům), aby mohl proudit vzduch mezi nopovou folií a základem. Při horním okraji se nopová folie překryje ukončující lištou, která zabezpečí to, aby se mezi základ a nopovou folii nedostaly nečistoty.

3) Pod drenážní potrubí je možné umístit ještě geotextilii a na drenáž umístit vrstvu hrubšího kameniva. Následovat by měla vrstva kameniva menší frakce. Pak je dobré toto souvrství obalit připravenou geotextilií, aby se drenážní trubka a její štěrbiny neucpaly zeminou, která by se časem mohla dostat až k trubce přes vrstvu kameniva. Další způsob, který můžete vidět na stavbách, je drenáž přímo obalená geotextilií. Tento způsob však není odborníky doporučován, protože hrozí ucpání štěrbin, které se mohou přes obsyp kameniva lehce dostat.

4) Po zasypání drenáže kamenivem zbývá výkop zaházet nesoudržnou zeminou, kterou je vhodné po vrstvách 100 až 200 mm hutnit. Při okraji základových pasů je vhodné udělat okapový chodník.

Mohlo by vás zajímat: Rozdělení základových konstrukcí vhodných pro dřevostavby

Odvodňovací žlaby

Samostatnou kapitolou drenážního potrubí jsou odvodňovací žlaby, které se používají například při odvodnění zpevněných ploch ve spádu. Setkat se s nimi často můžete u pojezdové dlažby před garáží nebo těsně před sjezdem na komunikaci. Jedná se o odvodňovací žlaby, které se umísťují pod spádem mezi betonovou dlažbu. Horní překrytí žlabu pak tvoří rošt, který je v rovině s dlažbou. Samotná konstrukce žlabu se vyrábí jako prefabrikát z betonu, polymerbetonu nebo polypropylenu. Rošt se vyrábí buď z pozinku nebo odolného plastu. Odvodňovací žlab pak může být napojen na systém dešťové kanalizace.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
02.06.2020

Photocredit: Edisteewr

3

Izolační materiály 1. díl – požadavky a vlastnosti

Jaké jsou základní vlastnosti izolačních materiálů a proč se jimi zabývat?.. Číst více →



6 základních funkčních vrstev dřevostavby

Jak lze volbou materiálů s správnou montáží ovlivnit kvalitu dřevostavby?.. Číst více →



Stavba dřevostavby krok po kroku 5. díl – Základová deska

Stavební povolení máte v kapse, jdeme na základovou desku. Jak a za kolik?.. Číst více →



Co je to nopová fólie? (montáž a použití)

K čemu se používá nopová fólie a co to vůbec nopová fólie je? V článku se dozvíte nejen jaké existují druhy, ale i jaká je její správná montáž a cena... Číst více →



Detail: Napojení obvodové stěny na základovou desku

Stavíte dřevostavbu a řešíte napojení obvodové stěny na základovou desku? Pokud si nejste jistí, jak na to nezoufejte a přečtěte si doporučení odborníků... Číst více →



Rozdělení základových konstrukcí vhodných pro dřevostavby

Chystáte se stavět nový dům? Podívejte se, jaké máte možnosti pro jeho založení... Číst více →



Postup výroby sítě proti hmyzu – podomácku a za pár korun

Otravný hmyz a zvláště pak komáři patří k letním nocím. Následující článek popisuje svépomocnou výrobu vyjímatelné sítě proti hmyzu do dřevěného okna... Číst více →



Lada s Patrikem to nevzdali a dnes bydlí ve svém vysněném bungalovu

Na návštěvě u Lady a Patrika se budete cítit jako doma. Sympatická majitelka bungalovu nám prozradila, jak se její rodině v dřevostavbě žije... Číst více →



Zemní protlaky – metoda, jak dopravit potrubí pod komunikací bez porušení

Při zhotovení nových přípojek je někdy nutný zásah do komunikace. Nyní si ukážeme, jak se elegantně této situaci vyhnout. Problém řeší zemní protlaky... Číst více →



Málem jsme nebydleli. Díky sousedům jsme ušetřili při stavbě domu statisíce

Navštívili jsme krásnou dřevostavbu s dispozicí 4+kk a zeptali se majitelů na informace, které by vám mohli pomoci při rozhodování v oblasti stavění domu. Přečtěte si celý rozhovor a zkušenosti majitelů Kláry a Rosti... Číst více →