Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Mayweather v ústraní nestojí. Pohřeb zavražděného Floyda zaplatí ze svého

Zápas Floyd Mayweather vs. Manny Pacquiao, Američan slaví vítězství. foto: ČTK/AP

Las Vegas - Bývalý profesionální mistr světa v boxu Floyd Mayweather nabídl, že zaplatí pohřeb a smuteční obřady za George Floyda. Rodina černocha, jenž minulé pondělí zemřel poté, co mu bělošský policista při zásahu několik minut klečel na krku, nabídku podle agentury AP přijala.
  13:57

Máme toho dost, musíme být hlasití. Sportovci brojí proti rasismu, bojí se o bezpečí

Šéf boxerovy společnosti Mayweather Promotions Leonard Ellerbe médiím řekl, že bývalý šampion zaplatí pohřeb 9. června ve Floydově rodném Houstonu a smuteční obřady v Minnesotě a Severní Karolíně.

Manny Pacquiao po prohře s příchozím Floydem Mayweatherem na tiskovce (vlevo...
Zápas Floyd Mayweather (vpravo) vs. Manny Pacquiao.

Nyní třiačtyřicetiletý Mayweather je považován za jednoho z nejlepších boxerů své generace, během profesionální kariéry nebyl ani v jednom z 50 duelů poražen. V minulosti zaplatil za pohřeb svého soupeře Genara Hernándeze, kterého v roce 1998 porazil v boji o svůj první mistrovský pás. Když o 13 let později Hernández zemřel na rakovinu, náklady na obřad převzal Mayweather. Někdejší nejlépe placený sportovec světa vydělal během kariéry stamiliony dolarů.

Floydova smrt v Minneapolis vyvolala ve Spojených státech masové demonstrace, z nichž některé se zvrhly v násilnosti, a znovu rozproudila debatu o policejní brutalitě a rasismu. Událost rezonovala i ve světě sportu, úmrtí neozbrojeného muže odsoudily osobnosti jako legendární basketbalista Michael Jordan, golfista Tiger Woods či mistr světa F1 Lewis Hamilton.

Autor: