Sejm otevřel cestu k vyhlášení prezidentských voleb v Polsku. Mohly by se konat koncem června

Sejm, dolní komora polského parlamentu, v úterý přijal část opozičních dodatků, které do zákona o konání prezidentských voleb prosadili senátoři. Klíčové návrhy ale koaliční poslanci odmítli, uvedla televize TVN 24. Očekává se, že šéfka Sejmu nyní vyhlásí nové datum voleb odložených z května. Podle vládních politiků jím má být 28. červen. Nová norma zejména umožňuje, aby se volič sám rozhodl, zda hlas pošle poštou, nebo zda ho odevzdá tradičně ve volební místnosti.

Opozicí ovládaná horní komora parlamentu přijala do zákona celkem 36 dodatků. Sejm, ve kterém má většinu vládní koalice v čele se stranou Právo a spravedlnost (PiS), ale odmítl například návrhy prodloužit dobu hlasování, přidělit šéfovi Senátu pravomoc určovat volební kalendář, anebo zajistit, aby ve volebním kalendáři připadlo nejméně deset dnů na sběr podpisů pro kandidáta. Poslanci neumožnili ani sbírat tyto podpisy elektronicky. Opoziční kandidát Rafal Trszaskowski podpisy zatím nemá.

Přijali naopak návrh, aby státní volební komise na návrh ministra zdravotnictví rozhodovala, zda se v daném místě kvůli epidemiologické situaci uskuteční výhradně korespondenční hlasování.

Vicemaršálek Sejmu Ryszard Terlecki (PiS) předpověděl, že termín voleb vyhlásí šéfka sněmovny nejspíše ještě v úterý či ve středu.

Poláci měli původně volit prezidenta už 10. května

Volby prezidenta byly původně vypsané na 10. května a PiS jejich konání chtěla prosadit za každou cenu i přes pandemii covidu-19. Umožnit to měl zákon o korespondenčním hlasování, jehož schválení ale zdržel opozicí kontrolovaný Senát. Proto se volby nekonaly ani do konce května.

PiS chce volby co nejdříve, než jejímu spojenci, úřadujícímu prezidentovi a nyní hlavnímu favoritovi Andrzeji Dudovi, klesne popularita kvůli ekonomickým problémům způsobeným pandemií. Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński minulý týden rezolutně prohlásil, že volby budou nejpozději 28. června navzdory veškerým snahám je překazit. Pohrozil přitom využitím „všech prostředků, jež má stát k dispozici“.