Vyplatí se investování na Portu? Recenze 2021

Hledáte způsob, jak jednoduše a přitom kvalitně zhodnocovat své peníze? Může vám s tím pomoci česká služba Portu, která je dokáže chytře investovat za vás. Zjistěte v naší recenzi, jak Portu funguje a co všechno vám může nabídnout.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Tipy
17/1/2021 1:00 AM

Co je Portu?

Portu je online investiční platforma, která vám umožňuje snadno zhodnocovat vaše peníze a investovat do akcií, dluhopisů i komodit z celého světa. Stojí za ní finanční skupina Wood & Company a v jejím čele je Radim Krejčí, který sbíral mnohaleté zkušenosti ve společnostech jako Patria či Roklen.

Služba Portu využívá robotickou správu investic, což znamená, že investiční portfolia jsou sestavována a řízena algoritmy. Ačkoli je však platforma automatizovaná, dohlíží na ni i manažeři portfolií. Chytré technologie tak doplňuje lidský přístup a vy se nemusíte bát, že by vaše investice závisely pouze na algoritmech.

Tým, který stojí za investiční platformou Portu.

Do čeho Portu investuje? 

Portu investuje převážně prostřednictvím ETF, tedy fondů obchodovaných na burze, které jsou schopny kopírovat vývoj tržního indexu a mohou růst i o více než 10 % ročně. Sestavuje tak vysoce diverzifikovaná portfolia, která se skládají z akcií a dluhopisů pocházejících jak z rozvinutých evropských, asijských a amerických trhů, tak z rozvíjejících se ekonomik. Dále je doplňují nemovitostní fondy, komodity a hotovost. Právě ETF považuje za ideální typ investice pro kohokoliv i legendární Warren Buffett.

Jaké jsou hlavní výhody Portu?

Hlavní výhodou je, že s Portu můžete zhodnocovat své finance i bez větších znalostí a zkušeností ze světa investování. Představuje tak poměrně bezstarostný a zároveň spolehlivý způsob, jak investovat a nenechávat peníze zbytečně ležet ladem. Za velmi nízký poplatek, o kterém bude řeč níže, navíc investujete do portfolií s výnosy, které vám nenabídne většina podílových fondů a už vůbec ne spořicí účty.

Můžeme službě věřit?

Skupina Wood & Company, díky které Portu vzniklo, je největším obchodníkem pražské burzy, má za sebou již 25 let na českém trhu s investicemi a na její činnost dohlíží Česká národní banka. Tým lidí, kteří za projektem stojí a starají se každý den o peníze investorů, můžete poznat na webových stránkách služby, kde zároveň najdete veřejně k nahlédnutí i všechny důležité dokumenty. Určitě tedy není důvod mít ze spolupráce s Portu obavy.

Jak probíhá investování s Portu?

K vaší první investici s Portu vede jen několik kroků. Nejprve se na webu zaregistrujete a vyplníte dotazník, na jehož základě vám bude navrhnuto to nejvhodnější portfolio. Otázky prověří jednak vaše investorské plány (například na jak dlouho hodláte nechat peníze investované nebo jak vysokou částku chcete takto nechat zhodnotit), jednak míru rizika, kterou můžete a jste ochotni nést.

Po vyplnění dotazníku vám bude doporučeno portfolio. Vy si můžete prohlédnout, jak jsou v něm rozloženy investice, do jakých konkrétních firem jsou vkládány, jaké přináší portfolio riziko a také předpokládaný výnos. Když budete s výběrem spokojeni, můžete přejít k ověření vaší totožnosti. Budete k tomu potřebovat fotografii nebo sken vašeho občanského průkazu a druhého libovolného dokladu.

Teď už vás čeká jen zaslání peněz, které chcete s Portu zhodnotit. Minimální výše investice je pouhých 1 000 Kč a investovat můžete jednorázově nebo pravidelně. Částku zašlete jednoduše bankovním převodem, ke kterému získáte potřebné údaje ihned po registraci kliknutím na “Vložit peníze”. Jakmile přistanou peníze na účtu Portu, nemusíte se už vůbec o nic starat - služba je zainvestuje a vy jen sledujete, jak pracují. A když se vám to zalíbí, můžete investovat do více portfolií najednou!

Může také nastat situace, kdy budete chtít své peníze vybrat dříve, než skončí investiční horizont (plánovaná doba trvání investice). O výběr zainvestovaných peněz můžete bez nutnosti dalších poplatků kdykoli zažádat, Portu vaše investice prodá a během 5 až 10 pracovních dnů vám zašle příslušnou částku na váš bankovní účet.

Portfolia služby Portu a jejich výnosy

Portu nabízí deset různých portfolií, která se liší mírou rizika a tím pádem i rozložením investic a předpokládaným výnosem. Ten se zvyšuje spolu s rizikovostí. Nejkonzervativnější portfolio je tvořeno z většinové části dluhopisy, nejrizikovější se naopak soustředí převážně na akciové trhy, které dlouhodobě rostou přibližně o již zmíněných 10 % ročně.

Představu o odhadovaném výnosu pro vaši konkrétní výši investice a vybrané portfolio získáte pomocí kalkulačky, kterou najdete hned na úvodní stránce webu. Počítá se třemi různými scénáři, které by mohly nastat. Ty mohou vypadat například takto:

Naše vstupní investice je 10 000 Kč a následně budeme každý měsíc posílat další 3 000 Kč. Investiční horizont jsou 4 roky a riziko je na stupni 4. Po 4 letech tak bude náš celkový vklad činit 154 000 Kč. Podle pesimistického scénáře bychom mohli skončit s částkou 135 000 Kč, ztratili bychom tedy 19 000 Kč. V neutrálním scénáři bychom nakonec měli 164 125 Kč a v optimistickém scénáři by pak byla konečná částka pěkných 198 488 Kč. Mohli bychom tedy získat až 44 488 Kč.

Jaké si Portu účtuje poplatky?

Společnost, která se stará o vaše investice do podílových fondů, si může za své služby účtovat hned několik různých poplatků - vstupní, správcovský, výstupní a další. Portu má oproti tomu poplatek jenom jeden, a to pouhé 1 % z investované částky ročně. Je tedy nastaven velmi přívětivě, jak se můžete přesvědčit v porovnání s poplatky u několika podílových fondů dostupných na českém trhu:

Top Stocks od České spořitelny

  • jednorázový vstupní poplatek: 3 %
  • správcovský poplatek: 1,95 % ročně

Bohatství od ČSOB

  • jednorázový vstupní poplatek: 1,5 %
  • správcovský poplatek: 1,5 % ročně

Nemovitostní fond Czech Fund

  • jednorázový vstupní poplatek: maximálně 5 %
  • správcovský poplatek: 1,26 % ročně

Dynamický od Conseq

  • jednorázový vstupní poplatek: 5 %
  • správcovský poplatek: 2,65 % ročně

Další produkty Portu

Kromě zmíněných portfolií nabízí Portu další investiční příležitosti, které by vám neměly uniknout. Jednou z nich je možnost vytvořit si portfolio podle vlastní strategie. Tato možnost je vhodná pro zkušenější investory, kteří si chtějí sami vybírat, do čeho budou investovat.

Velmi zajímavým produktem je pak alternativní investování do historických sběratelských předmětů, jejichž cena časem zpravidla výrazně roste. Alternativní investování probíhá tak, že se na koupi předmětu složí více investorů, kteří následně daný předmět společně vlastní a čekají na výhodnou nabídku odkupu.

Zmínku si také rozhodně zaslouží dětské účty, které vám umožňují efektivně spořit svým dětem peníze. Fungují podobně jako běžné investorské účty u Portu, jen mají poplatek snížený na 0,25 % ročně, protože počítají s delším investičním horizontem.

Závěrečné hodnocení

Portu vám umožňuje za poplatek ve výši pouhého 1 % ročně proniknout do světa ETF a dalších atraktivních investic, díky kterým získáte pro své peníze lepší zhodnocení, než jaké je schopna nabídnout většina tuzemských podílových fondů. Zároveň se na něj můžete spolehnout díky jeho transparentnosti, jednoduchým podmínkám a zvýšené bezpečnosti, se kterou dbá o vaše finance.

Je třeba zmínit také to, že Portu dokázalo vytvořit širokou nabídku portfolií, mezi kterými se najde vhodná alternativa pro téměř jakýkoliv typ investora včetně naprostých nováčků. Pokud se jím tedy chcete stát a přijde vám vhod pomoc zkušeného a pohotového zprostředkovatele, Portu pro vás rozhodně může být to pravé.

No items found.