Drejsl & Voříšek – ZRUŠENO

12. říjen 2020

Rudolfinum, 12. října 2020 v 19.30 hodin.

Radim Drejsl: Koncert pro klavír a orchestr
Jan Václav Hugo Voříšek: Symfonie D dur, op. 23
 
Marek Šedivý – dirigent
Karel Košárek – klavír
 
Politicky angažovaný skladatel Radim Drejsl, mnohými považovaný za jednoho z nejtalentovanějších českých tvůrců své generace, nebyl pouze autorem budovatelských písní, ale také neprávem opomíjených koncertních děl. Zemřel za nevyjasněných okolností krátce před třicátými narozeninami. Stalo se tak roku 1953, po jeho návratu ze Sovětského svazu. Zanechal po sobě mj. Dechový kvintet, Symfonii pro smyčce nebo Koncert pro klavír a orchestr, který je považován za jeho nejlepší dílo.  „Je obdivuhodné, že tato skladba byla napsána jako absolventská práce na závěr Drejslových studií skladby na AMU,“ říká o skladbě sólista večera, klavírista Karel Košárek.

„Jedná se totiž o dílo mimořádně nadaného skladatele, který bohužel zemřel příliš brzy nato, aby se díky svému talentu zařadil mezi naše nejzajímavější hudební osobnosti druhé poloviny 20. století.“ Večer završí jediná symfonie českého skladatele, klavíristy, varhaníka a dirigenta přelomu klasicismu a romantismu, Jana Václava Huga Voříška. Byl žákem Václava Jana Tomáška a ve Vídni navštěvoval Beethovena, který se pochvalně vyjadřoval a chválil jeho klavírní Rapsodie. Voříškova Symfonie D dur, nesmírně nápadité, energií a nápady sršící, formálně svěřené dílo, patří k vrcholům jeho tvorby a snese srovnání se symfoniemi právě Beethovenovými nebo Schubertovými. Její provedení v podání hlavního hostujícího dirigenta rozhlasových symfoniků slibuje jeden z vrcholů podzimní čísti sezony.

Původně plánovaný program byl z bezpečnostních důvodů nahrazen programem uvedeným výše. Ke změně programu jsme přistoupili z důvodu nových opatření vlády ČR a dále z preventivních důvodů (velikost obsazení u některých titulů). Děkujeme Vám za pochopení.

Ceny vstupenek: 900 Kč | 750 Kč | 600 Kč | 400 Kč | 250 Kč | 150 Kč

Změny v programu a účinkujících jsou vyhrazeny.

Spustit audio