EU je šokována smrtí George Floyda. Policie musí respektovat lidská práva, uvedl šéf unijní diplomacie

© European Union, 2020

„I na černošských životech záleží,“ zdůraznil šéf evropské diplomacie v reakci na nepokoje ve Spojených státech.

Evropská unie je šokována smrtí černocha George Floyda ve Spojených státech, která byla zjevným zneužitím moci. Prohlásil to dnes šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož EU podporuje právo Američanů na poklidné protesty. Evropský blok zároveň odsuzuje jakékoli projevy násilí, dodal Borrell.

„Je to zneužití moci, které je třeba odsoudit,“ řekl dnes novinářům španělský politik k Floydově skonu, který byl minulý týden důsledkem násilného zásahu bělošského policisty při zatýkání ve městě Minneapolis.

„Na všech životech záleží. I na černošských životech záleží,“ řekl Borrell v narážce na heslo používané desítkami tisíc demonstrantů, kteří v těchto dnech po celých Spojených státech protestují proti policejnímu násilí. EU podle něj podporuje právo na poklidné protesty, zároveň však odsuzuje „jakékoli násilí a rasismus“ a vyzývá ke zklidnění situace. Borrell rovněž podotkl, že by se společnost měla mít „na pozoru před přehnaným používáním síly“ ze strany policie, která musí respektovat lidská práva.

EU chce být lídrem v ochraně lidských práv. Bude usilovat o globální zákaz trestu smrti

Jaké jsou unijní priority na poli lidských práv? Vymýcení trestu smrti, ochrana lidských práv tváří tvář současným environmentálním a digitálním výzvám a efektivnější reakce díky hlasování kvalifikovanou většinou.

Americký prezident Donald Trump v pondělí nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil s cílem zastavit již týden trvající nepokoje. Plánované nasazení armády proti protestům si vysloužilo kritiku opozičních demokratů. S nevolí se rovněž setkalo Trumpovo pondělní pózování s biblí před kostelem poblíž Bílého domu, odkud policie krátce předtím s použitím gumových projektilů vyhnala stovky pokojně protestujících lidí.

Kalendář