Rady a tipy

Mokré čištění koberců, pro které se hodí a pro které ne?

Od   | 

Pravidelné vysávání patří k rutinním činnostem při uklízení domu či bytu. Abyste koberec udrželi opravdu čistý a pěkně barevný, je potřeba ho pravidelně i čistit. V domácnostech se k němu nejčastěji používá mokré čištění, známé také jako tepování. U koberců z přírodních materiálů se však musí sáhnout k jiným technikám.

Koberce můžete čistit ručně nebo strojově, chemickými prostředky i těmi přírodními. Konečné rozhodnutí je vždy na vás, ale pamatujte si, že na každý typ znečištění i druh koberce se hodí jiné techniky a přípravky.

Tepování koberců

Díky tepování proniknou čisticí prostředky do hloubky, a tím důkladně vyčistí všechny nečistoty včetně roztočů a mastnoty. Koberec zůstane perfektně čistý, což je velmi důležité především v domácnostech, kde se pohybují alergici a malé děti. Mokré hloubkové čištění koberce ideálně provádějte v pravidelných intervalech s ohledem na míru znečištění.

Výhodou tepování koberců je i to, že se během něj odsávají nečistoty i s vodou, koberec tak zůstane pouze vlhký nikoliv mokrý. Nebudete muset tak dlouho čekat na jeho úplné uschnutí. Běžné zatížení nábytkem je totiž možné, až když je koberec úplně suchý. Jinak by mohl zatuchnout nebo dokonce zplesnivět.

Při tepování koberců se nepoužívají prostředky s bělícími složkami, proto se nemusíte bát, že by se poškodila barevnost koberce. Můžete ho používat na koberce i čalounění sedacích souprav, židlí či křesel ze syntetických materiálů. Pozor si však musíte dát při čištění vlněných koberců a dalších koberců z přírodních materiálů, pro ty není tepování vhodné. K jejich čištění musíte zvolit jiné postupy.

Čištění vlněných a perských koberců je časově poměrně náročné. Nicméně je pro udržení jejich kondice nezbytné. Vzhledem k tomu, že jsou vyráběny ručně, je jejich pořizovací cena poměrně vysoká a často se považují za rodinné dědictví.

Zdroj: Pixels.com

Jak čistit vlněné koberce?

Vlněné koberce stačí pravidelně vysávat a vyklepávat, ale pozor, nikdy ho neluxujte proti vlasu. Důležité je v jeho vláknech udržet lanolin, jinak se začnou vlákna lámat a koberec se zničí. Na skvrny, které vám na vlněném koberci ulpí, používejte jádrové tučné mýdlo. Nicméně koberec pravidelně posílejte do profesionálních čistíren, kde ručně vyrobené koberce čistí přírodními prostředky a prověřenými metodami.

Než zkoušet na drahé vlněné či perské koberce „zaručené“ babské rady a riskovat, že se poničí, raději je svěřte profesionálům.

Čištění perských koberců

Vzhledem k tomu, že jsou perské koberce vyrobené z odolné ovčí vlny, nepotřebují přílišnou péči. Přesto je potřeba ho pravidelně vysávat klasickým vysavačem. Nepoužívejte na ně vysavače s rotačními kartáči a klepadly. Skvrny odstraňujte co nejrychleji a nejšetrněji.

Mokré nečistoty odsajte, ale netřete je a nekartáčujte, tím byste skvrnu jen rozšířili. I na perské koberce používejte jádrové mýdlo nebo jiné přírodní odstraňovače skvrn. Vyhněte se chemickým prostředkům, ty by odstranily lanolin z vláken.

Jednou za čas je i přírodní koberec potřeba vyčistit mokrou cestou. To však nedělejte doma, pošlete ho do čistírny, kde k tomu mají potřebné vybavení.

Opravdu čisté koberce jsou polovinou čisté domácnosti. Pravidelná péče navíc přispívá i jejich kondici, koberce budou déle vypadat jako nové. Vy tak ušetříte za jejich předčasnou výměnu nemalé částky. A v případě těch přírodních i cenné dědictví pro další generace.

Zdroj: Pixels.com

 


You must be logged in to post a comment Login