Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stará ekonomika ztrácí svoje místo v hlavních indexech

Stará ekonomika ztrácí svoje místo v hlavních indexech

02.06.2020 14:50, aktualizováno: 2.6. 14:50
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Na akciových indexech se projevují dopady koronaviru. Tento týden jsou na pořadu pravidelné aktualizace indexů Euro Stoxx 50, Stoxx 60, a FTSE 100. Ve čtvrtek jsou na pořadu dne změny v německém akciovém indexu DAX. Podobné úpravy se dějí pravidelně, aktuální běh ale zvýrazňuje, jak slabá je stará ekonomika, píše Bloomberg.

Dopady pandemie postihly nejvíce aerolinky. EasyJet a Deutsche Lufthansa by tak mohly ztratit svá místa v indexech FTSE 100, respektive DAX. Lufthansa je součástí hlavního německého akciového indexu od jeho zavedení v roce 1988, takže v tomto případě by šlo skutečně o historickou událost.

Z britského indexu firem s velkou tržní kapitalizací by mohla vypadnout společnost Meggitt, která působí v leteckém strojírenství. Po dramatickém propadu akcií z něj bude odstraněn asi i provozoval okružních plaveb Carnival a po 33 letech by ho mohla opustit společnost Centrica, majitelka British Gas, jak upozornili analytici Patria Finance v nejnovějším Týdenním výhledu.

Novými členy britského FTSE 100 by se naopak mohly stát původem česká softwarová společnost Avast, provozovatel internetového sázení GVC či dlouhou dobu strádající nadnárodní retailová společnost Kingfisher, majitel obchodů pro kutily jako B&Q nebo Brico Dépôt, které pomohla renesance domácích oprav v době, kdy nejen britský národ zůstal doma.

Do německého DAXu, kterému zatím vévodí technologický SAP, by podle odborníků mohla přibýt realitní společnost Deutsche Wohnen. Německý index by to tak mohlo posunout dál směrem od silně exportní výrobní linie. Za zmínku stojí i to, že dovážková služba Delivery Hero se do stejného německého indexu pravděpodobně tentokrát nedostane. Důvod? Nízké procento free-floatu.

Změny se asi vyhnou indexu Euro Stoxx 50, i když e-commerce Prosus scházelo k přijetí opravdu jenom maličko – pravděpodobně na úkor Société Générale, jejíž akcie se letos propadají. Rebalance za třetí kvartál napoví.

Byl by to ovšem velmi symbolický krok a další potvrzení trendu, který je s námi již několik let: stará ekonomika ztrácí půdu ve prospěch digitálního světa.

Obzvláště patrná je tato změna u neustále se zmenšujících vah bankovních titulů v indexu Stoxx 600 v porovnání s technologickými akciovými tituly. Oba sektory bojují o čtvrté místo v tomto indexu, ve kterém tvoří 17 % firmy z prostředí zdravotní péče, 11 % průmyslové tituly a třetí místo patří výrobcům zboží osobní spotřeby s 9 %. Ještě v roce 2007 banky představovaly více než 22 % tohoto indexu. V posledních týdnech se ale jejich váha snížila na zhruba 7 %.

“Obrovským tématem pohánějícím trhy je téměř strukturální podvýkonnost hodnotových akcií,” domnívá se Philip Lawlor, šéf globálního akciového výzkumu v FTSE Russell.

Podle Stefana Kreuzkampa, šéfa investic v DWS, mohou sice některé hodnotové tituly v portfoliu profitovat ze zotavování ekonomiky, trvalý odklon od růstových akcií ale asi neuvidíme. V současných podmínkách by podle něj měly nadále profitovat technologické akcie a firmy z oblasti zdravotní péče.

Členství v indexu není pouze otázkou prestiže, ale, což je ještě důležitější, též podpory investorů. Byla to oblíbenost pasivních fondů, co v poslední dekádě akciovou rally nakonec pohánělo především. V příštích měsících by se ovšem investoři mohli uchýlit k výběru jednotlivých titulů. “To, co nyní pozorujeme, není konvenční ústup, ale masivní rekalibrace vítězů a poražených,” řekl také Lawlor.

FTSE 100 je nejpopulárnější index následovaný pasivními fondy, které změny indexu sledují pokaždé, když provádějí vlastní pravidelnou aktualizaci. To může být třeba i s měsíčním zpožděním. “Stopařské” fondy se přitom snaží postupovat pomalu, aby zamezily obrovským výkyvům v cenách, a obvykle nikoli v den, kdy doje ke změně samotného indexu.

Někteří investoři se ale snaží obrovských toků peněz z a do jednotlivých akciových titulů využít. Hedgeové fondy obvykle kupují daný akciový titul ještě předtím, než se daná akcie do indexu FTSE 100 zařadí, a spekulují na pokles těch, které jsou “degradovány” do méně známého indexu FTSE 250 (kde je nyní Avast).

Kvartální škatulata na FTSE 100 se tentokrát odehrají 3. června. Peter Sleep ze správce aktiv 7IM ale investory pohybující se ve světě financí na vlastní pěst varuje, aby se změny u jednotlivých titulů v akciových indexech nesnažili moc předjímat. „Vzhledem k tomu, že jde o oblast, ve které působí hedgeové fondy, tak by moje rada byla taková, aby investoři byli s arbitráží na indexech velice opatrní, protože plavou se žraloky,“ uvedl podle Bloombergu.

Pro index DAX je nadcházející datum revize jeho složení stanoveno na 4. června. Indikativní změny v indexu FTSE 100 měly být známy včera. Finální verdikt se bude opírat o dnešní závěrečné ceny s účinnosti od 22. června.

Zdroj: Bloomberg, Patria.cz, https://www.xetra.com/

 

 
 
 
 
 

Čtěte více:

El-Erian: Vypadá to dobře
01.06.2020 11:38
Hlavní poradce Alianz Mohamed El-Erian na konci minulého týdne na CNBC...
Jaká je nyní skutečná inflace?
01.06.2020 15:47
Money and Banking poukazuje na to, že pohled na oficiální inflační čí...
Schodek rozpočtu stoupl na 157 miliard, nejhorší výsledek v historii ČR
01.06.2020 14:11
Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 157,4 miliardy kor...
Reuters: OPEC a Rusko diskutují o prodloužení těžebních škrtů
01.06.2020 14:32
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Rusko diskutují o prodlouže...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů