Indii sužuje nejhorší invaze kobylek za 30 let, roje měří na kilometry čtvereční

Kromě koronaviru má Indie dalšího velkého nepřítele. Jsou jím nekončící hejna žravých kobylek, která ohrožují životně důležité plodiny a vegetaci. Jde o nejhorší invazi za posledních 30 let.

Miliony kobylek přiletěly z Pákistánu do indického státu Rádžasthán na začátku května. Zde drancují veškeré zemědělství a dostávají se dál do celé země. Místní proti invazi bojují různými způsoby. Zatím nejoriginálnějším z nich je pouštění hlasité hudby.

V současnosti se velikosti jednotlivých rojů kobylek mohou pohybovat od jednoho do několika stovek čtverečních kilometrů. Každý kilometr čtvereční hejna obsahuje až 80 milionů dospělých zástupců. Přemnožení způsobily mimo jiné vysoké teploty posledních dnů.

„Pokud začnou klást vajíčka, bude to pro nás nesmírně nebezpečné,“ říká vládní úřednice Preeti Bhiseová. Vláda Nového Dillí se také připravuje na scénář, že by se roje mohly obrátit k hlavnímu městu.

Místní se proti ničivé invazi brání různě – spreji, pesticidy, drony, ale také hlasitou hudbou, která dokáže kobylky vystrašit. Dochází tak k bizarním situacím, kdy obyvatelé v Indii mohou pozorovat DJe, který v poli přehrává svůj set, aby zahnal hladová hejna hmyzu.

Pokud tamní zemědělci zrovna nevlastní žádný hudební nástroj či reproduktor, zkoušejí nasadit do boje kovové předměty, jako je například nádobí nebo nářadí, a cinkat s nimi tak dlouho, dokud nezachrání alespoň část své úrody.