Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kraj přispěje svým nemocnicím 60 milionů korun. Peníze sníží ztrátu kvůli koronaviru

Kraj Vysočina rozdělí mezi pět nemocnic, které zřizuje, 60 milionů korun na provoz. Peníze mají snížit ztrátu, kterou nemocnice mají kvůli růstu platů i koronavirové krizi. Částku kraj rozdělí podle poměru osobních nákladů nemocnic v loňském roce. Stejný způsob přerozdělení použil kraj i v minulých letech. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Nejvyšší osobní náklady v roce 2019 měla Nemocnice Jihlava, přesáhly miliardu korun. Od kraje dostane přes 17 milionů korun. Nejnižší osobní náklady přes 460 milionů korun měla nemocnice v Pelhřimově, z krajských peněz dostane téměř osm milionů korun.

Zda bude krajský příspěvek, který byl běžný i v předchozích letech, nemocnicím stačit, bude podle Novotného zřejmé až ze znění kompenzační vyhlášky. Ta slibuje zohlednění propadu výkonností nemocnic způsobený omezením péče v době koronavirové pandemie. Propady krajských nemocnice v letošním roce jsou podle Novotného asi 600 milionů korun. „To je ztráta způsobená tím, že nemocnice jela v úplně jiném režimu," řekl Vladimír Novotný. Obnovením plánovaných operací i ambulantní péče se podle něho část ztrát podaří do konce roku dohnat.

Loňské hospodaření bylo vyrovnané 

Příspěvek nemocnicím dá kraj z rozpočtové kapitoly Zdravotnictví, kam ho už dřív zastupitelstvo převedlo z přebytku hospodaření kraje z minulých let.

Kraj Vysočina zřizuje v regionu s přibližně 500 tisíci obyvateli pět nemocnic. Kromě Jihlavy a Pelhřimova ještě v Třebíči, Havlíčkově Brodě a Novém Městě na Moravě. Jejich loňské hospodaření skončilo vyrovnané. Kraj jim na provoz přispěl 100 miliony korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, nemocnice, Vysočina, provoz, peníze, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, koronavirová krize, ČSSD, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj přispěje svým nemocnicím 60 milionů korun. Peníze sníží ztrátu kvůli koronaviru | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.