Hlavní obsah

Pobodal milence své přítelkyně, dostal 12,5 roku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nezvládnutý konec ve vztahu přivedl sedmadvacetiletého Richarda Uścińského až za hranu zákona. Muž totiž neovládl svůj vztek, když potkal milence své přítelkyně, vrhl se na něj a čtyřikrát jej bodl nožem. Napadený jen díky štěstí, útěku a rychlé pomoci lékařů přežil. Brněnský krajský soud poslal v úterý za pokus vraždy Uścińského na 12,5 roku do vězení. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro odvolání.

Roberta Uścińského poslal soud za pobodání milence své přítelkyně na 12,5 let do vězení.Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Ke konfliktu došlo loni v polovině září v jednom z činžovních domů v centru Brna. Uściński mířil za svou přítelkyní, s níž měl malou dcerku, ale také velmi komplikovaný vztah mířící k rozchodu. Když vstoupil do domu, z výtahu zrovna vycházel milenec jeho přítelkyně. V tu chvíli se Uściński neudržel.

„Ten den poslal své přítelkyni opakovaně zprávy, že poškozeného zabije. Téhož dne odpoledne jej napadl při vystupování z výtahu, zatlačil jej do kabiny a nožem jej opakovaně bodal do krku a do zad. Ke smrti nedošlo jen proto, že poškozený nakonec utekl z výtahu a byla mu poskytnuta urgentní pomoc,“ popsal státní zástupce.

Naštvaný senior si šel vyřešit spor s bývalým kamarádem. Nůž mu zabodl do stehna

Krimi

Uściński si před senátem v čele s Jaroslavou Bartošovou sypal popel na hlavu. „Došlo mi, že jsem se zachoval jako hlupák a udělal jsem strašnou chybu. Jak jsem ho uviděl, ovládly mě emoce, naběhl jsem do něj, došlo k pěstní potyčce, on mě pak chytil do kravaty, já sáhl po noži a několikrát jsem se po něm ohnal. Výtah pak zastavil, on vyběhl a já jsem v jeho očích uviděl strach a ještě něco. Nevím, co to bylo, ale už jsem ho pak nechal. Sešel jsem před dům a zavolal jsem policii,“ řekl u soudu Uściński.

Samotný napadený si z útoku moc detailů nevybavil. „Vystoupil jsem z výtahu, on mi řekl ty hajzle a šel do mě. Už dřív vyhrožoval, že mě zabije. Nevím, kolik ran nožem jsem dostal, byl jsem v šoku, mikinu jsem měl celou od krve,“ vzpomínal muž.

Neútočil nožem poprvé

Podle soudního znalce sice tři rány nebyly až tak nebezpečné, ale jedna proťala žílu na krku. „To bylo potenciálně život ohrožující poranění kvůli hrozbě vzduchové embolie a také kvůli krvácení,“ řekl znalec. „Jasná věc, že jsem ho napadl, ale ne s úmyslem mu uzmout život. Chtěl jsem ho jen zbít, ne zabít. Chci žít slušně a vychovávat dceru. Vím, že půjdu do vězení, ale rád bych dostal ještě šanci,“ přesvědčoval senát Uściński.

Soudkyně Bartošová ale upozornila, že před několika lety obžalovaný druhou šanci dostal, to když ve stejném domě napadl také nožem ženu a taktéž ji zranil na krku. „Tehdy dostal pro nás nepochopitelně jen podmínku zřejmě v naději, že se napraví, ale nestalo se tak. Neovládl své emoce a jednal naprosto nepřiměřeně. Nevěříme ani jeho obhajobě, že se dostal do kravaty a pak bodal přes rameno,“ konstatovala Bartošová.

Rozsudek zatím není pravomocný, jak žalobce tak obhájce si ponechali lhůtu pro odvolání.

Muž bodl v metru soka a ukousl mu ucho. Policie hledá svědky

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám