Platební morálka na Vysočině patří k nejlepším v České republice

Splácíte dům, auto nebo jste si někdy koupili nějaké zboží na splátky? Rozhodně nejste sami.

uniweb weby

Jestli jste se o téma půjčování v souvislosti s naším národem někdy trošku zajímali, tak určitě víte, že se jedná o velice oblíbený způsob, jak Češi financují věci, které potřebují nebo si je chtějí dopřávat. I když se z hlediska zájmu o finanční produkty vesměs shodneme, náš přístup k těmto závazkům se docela liší.

Zatímco někteří ke svým závazkům přistupují zodpovědně a včasné odesílání splátek je pro ně prioritou číslo jedna, u jiných platební morálka není tak silná, což bohužel nedopadá příliš dobře. Nejhorším scénářem je v tomto případě splácení půjček dalšími půjčkami, což téměř vždy vede k odstartování dluhové spirály a následně také k exekucím. Jak si v tomto ohledu vedou obyvatelé různých krajů?

Obyvatelé Vysočiny a Zlínského kraje patří k premiantům

Každý člověk, který se dostane třeba i do menších problémů se splácením, automaticky získá záznam v některém z registrů dlužníků - jedinou výjimkou jsou lidé, kteří byli kvůli aktuální krizi a vládním opatřením nuceni odložit splátky svých úvěrů. Jeden z těchto registrů, a to konkrétně SOLUS, svá aktuální data zveřejnil a ukázal, kde je poměr dlužníků v prodlení největší.

Jak je vidět z grafu (viz fotogalerie u článku), největší poměr lidí s dluhem po splatnosti se aktuálně nachází v Ústeckém kraji, kde ekonomické problémy dlouhodobě přetrvávají. Hned za ním je kraj Karlovarský, kde je situace zhruba o 1,5 % lepší. Obecně lze z grafu vypozorovat, že lidé ve větších městech a jejich okolí dovedou se svými dluhy nakládat lépe, o čemž svědčí například data z Prahy, kde je podíl osob v prodlení se splátkou více než o polovinu nižší.

Výjimkou je kraj Zlínský a Vysočina, kde se zadlužených osob nachází nejméně v celé České republice - oba kraje stojí na poslední příčce s podílem 4,08 %. Pozitivní zprávou je také to, že SOLUS v celé České republice zaznamenal oproti předchozím rokům zlepšení platební morálky. Letos v tomto registru mělo záznam 560 tisíc osob, což je o 35 tisíc méně než na jaře loňského roku.

Situace v kraji na platební morálku žádný větší vliv nemá

Způsob, jakým se lidé vyrovnávají se svými závazky, se však až tak neodvíjí od ekonomických podmínek kraje, ve kterém žijí, ale spíše od jejich vlastního smyslu pro zodpovědnost. Každý z nás může svou finanční situaci zlepšit, jen je třeba být ochoten udělat změny, které rodinnému rozpočtu prospějí, i když to třeba bude na úkor některých zábavních aktivit. Je však třeba začít úplně od základu, a to u samotného rozložení výdajů.

Nutnosti, jako jsou splátky různých úvěrů, účty za telefon a energie nebo nákupy potravin, je potřeba dát na první místo. Ostatní věci, bez kterých se obejdete, kam spadají třeba dovolené, návštěvy restaurací nebo nákupy spotřební elektroniky, by měly být až na posledních příčkách. Důležité je také pravidelně odkládat část peněz stranou, abyste měli nějakou finanční rezervu pro případ, že vám kvůli nečekaným okolnostem vypadne příjem nebo vás potkají výdaje navíc.

Když už dojde na to, že pro vás bude dlouhodobá nebo krátkodobá půjčka jediným řešením, je třeba se k ní stavět zodpovědně už od samého začátku, tedy od výběru produktu. K tomu vám poslouží internetové srovnávače, jako je portál Férovépůjčky.cz. Zde si totiž můžete půjčky porovnat podle úrokové sazby, RPSN i výše splátek a doby splatnosti. Pak už jen stačí, abyste si propočítali své vlastní možnosti splácení a podle toho vybrali produkt, který vám bude maximálně vyhovovat.

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 02.06.2020 15:29



0 +
 

Hlavní zprávy