Zlato (oz) / USD
1 922,54
0,03 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Ekonomika USA by mohla pociťovat dopady koronaviru po řadu let

Ekonomika Spojených států by mohla pociťovat negativní dopady nynější koronavirové krize zhruba jedno desetiletí. Vyplývá to podle serveru BBC z prognóz Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO). Úřad předpokládá, že koronavirus v letech 2020 až 2030 připraví USA o ekonomickou produkci v hodnotě 7,9 bilionu dolarů (190 bilionů Kč) po očištění od inflace.

Ve druhém čtvrtletí očekává CBO propad HDP o rekordních 37,7 procenta. Foto: iStock

Většinu ztrát podle úřadu utrpí největší světová ekonomika během letošního roku. V prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států kvůli dopadům koronavirové krize klesl o pět procent, nejvíce od finanční krize v roce 2009. Ve druhém čtvrtletí očekává CBO propad HDP o rekordních 37,7 procenta.

„Předpokládá se, že uzavírky podniků a další opatření zajišťující sociální distancování zredukují spotřebitelské výdaje, zatímco propad cen energie by měl výrazně snížit americké investice do energetického sektoru,“ uvedl ředitel CBO Philip Swagel.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden oznámilo, že spotřebitelské výdaje ve Spojených státech se v dubnu kvůli koronavirové krizi propadly o 13,6 procenta. To představuje nejprudší pokles v záznamech, které sahají do roku 1959. Míra nezaměstnanosti v USA se v dubnu vyšplhala na 14,7 procenta, tedy nejvýše od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika