Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silničáři včera měnili značky za provozu, na Žabovřeské se doteď tvoří kolony

Od včerejška se v Žabovřeské ulici měnil systém dopravy. Řidiči, kteří projížděli Brnem, ale byli ráno zmatení, v místě se totiž jezdilo ve stejných pruzích jako dřív. Silničáři totiž bez ohlášení přesunuli značky až během dne místo v noci. Na místě proto vznikaly kolony. Ty pokračují i dnes, dlouhé štrůdly aut stojí na Žabovřeské i na Hlinkách.

„Nechtěli jsme, aby řidiči byli hned po víkendu zmateni z nového značení,“ obhajoval pro iDnes rozhodnutí Dušan Petrla ze stavební firmy Strabag, která žabovřeskou ulici opravuje.

Dělníci začali trasu pro auta měnit až po ranní špičce, a to za plného provozu. Řidiče proto už od rána provázel chaos a s ním i dlouhé kolony. Na místě se zasekla doprava v takové míře, že kolony sahaly až do tunelů. Od Hradecké ulice pak štrůdly aut končily až u Technologickému parku, ucpané ale byly i okolní trasy, třeba Minská a Horova až ke kruhovému objezdu v Komíně.

Největší komplikace přišly u Královopolského tunelu. Tady se všechny tři pruhy sjížděly do jednoho a ke koloně se přidávala auta i z Luční ulice. 

Situaci zkomplikovalo zranění dělníka

Okolo třetí hodiny se pak situace ještě zkomplikovala, když jedno z aut srazilo jednoho z dělníků. „Buď mohlo jít o zdravotní indispozici, nebo se šofér nevěnoval řízení,“ vysvětlil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Krom běžných řidičů se výrazně zpomalila i MHD. V kolonách tak uvízly autobusy i trolejbusy, mířící přes Žabovřesky také kvůli řidičům, kteří si tudy chtěli zkrátit cestu. 

Komplikace můžeme čekat až do 6. září

Při ponděliní dopravní špičce se ke kolonám přidal také hlavní proud aut z Bystrce směrem do Pisárek. Ráno totiž nebývá provoz až tak velký. Komplikace přiznala i koordinátorka dopravních staveb v Brně Vlasta Jágerová. 

Problémy budou trvat až do šestého září. Tehdy se organizace dopravy znova změní. Do konce roku už by pak měla být silnice průjezdná jako čtyřpruh ke Kamenomlýnskému mostu. 

Druhá etapa oprav zatím není jasná. Tendr, který měl původně platit, napadla u antimonopolního úřadu slovenská firma Deštrukprojekt. ŘSD proto vypíše nové výběrové řízení, to ale může trvat i pět měsíců. 

Uzavírky už teď pociťují řidiči u Ronda

Kvůli zpoždění od září nezačne ani plánovaná obří výluka šaliny jedničky. Přestože právě kvůli ní se už od dubna opravuje Veveří. Tady provoz zatím funguje a silnice je průjezdná, uzavírky pro auta i MHD tak vyjde až na prázdniny. 

Rozkopané Brno můžeme vidět i okolo DRFG arény. Od Hybešové až k poříčí čeká trať rekonstrukce, která naruší provoz na silnici. Tady už řidiči aut jisté omezení zažívají, a to v okolí Poříčí, kde dělníci vyměňují parovody za horkovody. 

„Dělníci také dokončují opravy odbočovacích pruhů u Nových sadů, což brzy skončí. Ale hned na to naváže rekonstrukce kanalizace od Nových sadů až po Křížovu. Silnici zúžíme do jednoho pruhu každým směrem,“ popsala Jágerová. O prázdninách se pak má omezení rozšířit kvůli opravě silnice až k Uhelné. 

Aktuálně se tvoří kolony nejen na Žabovřeské, ale ucpané jsou i Hlinky a okolí Výstaviště. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mpb

Štítky žabovřeská, doprava, Brno, uzavírky, silnice, Strabag, dělník, Technologický park a.s., iDNES.cz, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři včera měnili značky za provozu, na Žabovřeské se doteď tvoří kolony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.