Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jourová jde proti Trumpovi a brání Twitter. „Mějte se na pozoru před policisty,“ zní z EU

Autor: ČTK, sova - 
2. června 2020
16:25

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová se postavila na stranu internetové společnosti Twitter ve sporu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem o nakládání s obsahem jeho příspěvků. Trumpovi vadilo, že sociální síť označila několik jeho příspěvků za nepřesné, kvůli čemuž se pokusil změnit zákon chránící sítě před odpovědností za obsah zveřejněný uživateli. Jourová v pondělí večer na twitteru uvedla, že podporuje snahu této společnosti upozorňovat na nepřesné informace. Trump vede s Twitterem mimo jiné spor o to, že mu skryl příspěvek ohledně demonstrací v USA. Podle společnosti jeho obsahem americký prezident podněcuje k násilí.

„Tady nejde o cenzuru. Jde o označování nepravdivých nebo zavádějících informací, které mohou způsobit veřejné škody,“ napsala Jourová, která má v exekutivě Evropské unie na starosti mimo jiné boj s dezinformacemi. Česká politička dodala, že podporuje snahu společnosti Twitter o „transparentní, jasnou a konzistentní“ politiku nakládání s problematickými příspěvky.

Trump minulý týden vydal exekutivní příkaz, jehož cílem je podle prezidenta chránit svobodu projevu, kterou mohou sociální sítě označováním příspěvků narušovat. Šéf Bílého domu se snaží pomocí příkazu změnit způsob využívání zákona, který dává společnostem Facebook, Twitter, YouTube a Google de facto imunitu vůči žalobám spojeným s veřejným obsahem, neboť jim udílí status pouhé platformy.

Evropská komise ve své snaze slaví úspěch

„Rolí veřejných úřadů je zajistit ochranu základních práv online i offline. Tato práva chrání všechny občany, ne jen ty mocné,“ uvedla k americkému sporu Jourová.

Evropská komise se dlouhodobě snaží přesvědčovat velké sociální sítě, aby odstraňovaly příspěvky, které porušují zákon, případně označovaly ty zavádějící a usnadňovaly lidem cestu ke spolehlivým zdrojům ověřených informací. Velké firmy včetně Twitteru se ke spolupráci zavázaly v dobrovolném kodexu před čtyřmi lety. Komise jejich počínání pravidelně vyhodnocuje.

Facebook nechal Trumpa být

Podle Jourové se přístup společností postupně zlepšuje, stále má však rezervy. To se projevilo například během nástupu pandemie covidu-19, kdy po internetu kolovala řada zavádějících informací.

EK v úterý podle listu Financial Times hodlá zahájit veřejnou konzultaci k chystanému návrhu nařízení o digitálních službách, které by mimo jiné mohlo v budoucnu stanovit přímou odpovědnost internetových platforem za jejich obsah.

Na rozdíl od Twitteru se Trumpův příspěvek, ve kterém hrozí střelbou do demonstrantů, rozhodl nechat netknutý Facebook. Zuckerbergovo rozhodnutí ponechat facebookovou verzi Trumpova tweetu vyvolalo kritiku řady zaměstnanců, včetně těch z vyššího managementu.

„I na černošských životech záleží,“ zní už i z vedení EU

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v úterý prohlásil, že Evropská unie je šokována smrtí černocha George Floyda ve Spojených státech, která byla zjevným zneužitím moci. Borell dodal, že EU podporuje právo Američanů na poklidné protesty, a zmínil také, že evropský blok zároveň odsuzuje jakékoli projevy násilí.

Je to zneužití moci, které je třeba odsoudit,“ řekl v úterý novinářům španělský politik k Floydově skonu, který byl minulý týden důsledkem násilného zásahu bělošského policisty při zatýkání ve městě Minneapolis.

„Na všech životech záleží. I na černošských životech záleží,“ řekl Borrell v narážce na heslo používané desítkami tisíc demonstrantů, kteří v těchto dnech po celých Spojených státech protestují proti policejnímu násilí. EU podle něj podporuje právo na poklidné protesty, zároveň však odsuzuje „jakékoli násilí a rasismus“ a vyzývá ke zklidnění situace.

Trumpovo nasazení armády demokraté kritizovali

Borrell rovněž podotkl, že by se společnost měla mít „na pozoru před přehnaným používáním síly“ ze strany policie, která musí respektovat lidská práva.

Americký prezident Donald Trump v pondělí nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil s cílem zastavit již týden trvající nepokoje. Plánované nasazení armády proti protestům si vysloužilo kritiku opozičních demokratů. S nevolí se rovněž setkalo Trumpovo pondělní pózování s biblí před kostelem poblíž Bílého domu, odkud policie krátce předtím s použitím gumových projektilů vyhnala stovky pokojně protestujících lidí.

provokaterka ( 2. června 2020 17:05 )

Nejen proti Trumpovi,ale proti ČR.

Petr Šlesinger ( 2. června 2020 16:57 )

Tahle hloupá Jourová si snad myslí, že na její názor je někdo zvědavej.

Zobrazit celou diskusi