Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Nově u nás najdete pravděpodobnostní předpověď srážek

Na portálu In-počasí si od dnešního dne můžete v sekci předpověď počasí pro všechny lokality v České republice prohlédnout, s jakou pravděpodobností hrozí v dané oblasti v příštích hodinách srážky.

Výrazné zlepšení spolehlivosti předpovědi
Předpověď srážek je velmi složitá. Zejména v případě lokálních přeháněk je zcela nemožné předpovědět, kde přesně vzniknou. V jedné obci se tak může vyskytnout přívalový déšť a jen o kilometr dále nemusí spadnout ani kapka. Takovou situaci žádný model ani meteorolog na světě nedokáže spolehlivě předpovědět. Proto In-počasí přichází s novými pravděpodobnostními předpověďmi. Z nich uživatel pozná, s jakou pravděpodobností hrozí déšť a kolik může maximálně spadnout srážek i jaký srážkový úhrn je nejpravděpodobnější. Například při pravděpodobnosti 100 % je déšť jistý. Naopak při pravděpodobnosti 0 % srážky za žádných okolností nehrozí a deštník můžete nechat doma.

Pravděpodobnost
Ukázka nové pravděpodobnostní předpovědi srážek

Různé scénáře vývoje
Pravděpodobnostní předpověď je založena na 40 výstupech německého modelu ICON EU. Každý z výstupů je spuštěn s mírně odlišnými počátečními podmínkami a je zkoumáno, jak veliký vliv to má na výslednou předpověď. Tím jsou sestaveny různé scénáře vývoje počasí a z nich jsou následně spočteny pravděpodobnosti výskytu srážek v dané oblasti. Pravděpodobnostní předpověď je dostupná na 48 hodin.

Pravděpodobnost
Nové pravděpodobnostní předpovědi uživatelům prozradí, jestli v daný den hrozí srážky nebo se vůbec nemohou vyskytnout