Pracuje v nemocnici na plný úvazek jako medicínská inženýrka a v nadcházejícím ročníku si zahraje volejbalovou extraligu. Foto: Viktor Šulc

Blokařce Anně Širůčkové to umožní v brněnských Šelmách, které nabízejí prostor pro volejbalistky, které se kromě hraní na nejvyšší české úrovni mohou věnovat také své práci, popřípadě mateřství. Širůčková před lety nastupovala za Královo Pole, poté se vydala za studiem a volejbalem na univerzity do Ameriky a do Anglie. „Vrátila jsem se do Brna. Kontaktovali mě z klubu, jestli bych neměla zájem se připojit k týmu. Sledovala jsem je ze zahraničí. Zaslechla jsem od holek, co znám, že jsou tady spokojené, tak jsem se rozhodla připojit,“ zmínila Širůčková.

I když profesionální soutěž hrála naposledy před pěti lety, návratu do extraligy se neobává. „Na amerických univerzitách je podobná úroveň jako v české lize. V Anglii už tomu volejbalu moc nedají, jde spíš o rekreační úroveň, ale my měly kvalitní tým a spíš slabší soupeřky,“ srovnala zkušená blokařka.

Šelmy v České republice vévodily profesionální soutěži, ačkoliv se většina hráček nemůže volejbalu věnovat naplno. Podobně jako Širůčková pracuje na plný úvazek třeba i veteránka Soňa Nováková, která je finanční zprostředkovatelka. Eva Beránková pracuje na soukromé logopedické klinice. „Není jednoduché už teď si najít čas na tréninky. Nemůžu v půlce práce skončit a říct, že si jdu zatrénovat. V klubu jsou ale chápaví, takže mi to vyhovuje,“ poznamenala nová akvizice Šelem.

Ačkoliv už volejbalu nemůže věnovat maximum svého času, soupeření pod vysokou sítí ji dál vábí. „Být součástí kolektivu podobně nastavených holek je to, proč se volejbalu dál hodlám věnovat. Jde o tu partu,“ přesvědčovala Širůčková. Ta už barvy Šelem hájí v plážovém volejbalu. Jihomoravanky se totiž v létě vždy věnují právě i hře pod vysokou sítí na písku. „Jsem ve čtyřčlenné skupince s holkami, co hrají výhradně beachvolejbal. Skupinka holek, co se zaměřují zejména na šestkový volejbal a s nimiž budu nastupovat v extralize, se připravuje odděleně, ale i tak už jsme se stačily potkat,“ líčila.

Letošní beachvolejbalovou sezonu ovlivnila koronavirová pandemie, a tak teprve začíná. „Je přetlak hráček, protože se nikdo nedostane na zahraniční turnaje, takže je těžké kvalifikovat se do hlavních soutěží. Nerozlišuju, jestli hraji na písku nebo šestkový volejbal, snažím se oběma věnovat stejně. Trénuji čtyřikrát týdně na písku a dvakrát chodím do posilovny,“ popsala svůj nabitý program Širůčková.

Šelmy se na rozdíl od ostatních extraligových klubů v těchto dnech nepřipravují společně v kompletním složení. Právě setkání na písku je ale formou, jak zůstávají v kontaktu. „Vzhledem k charakteru týmu se sejdeme ke společné předsezonní přípravě až v létě. Holky se ale potkávají právě při beachvolejbale. Ví, co potřebují,“ podotkl trenér šlapajícího brněnského výběru Ondřej Boula.

 

 

 

 

Autor: Václav Petrů
Zdroj: brnensky.denik.cz