Bydlení,  Byty,  Interiér,  Tipy & praktické informace

První bydlení – jak se v něm vyvarovat chyb?

První bydlení je vždycky tak trochu slavnostní a jásáte nad ním, i když to zrovna není podle vašich představ nebo to dokonce představy nesplňuje ani v nejmenším. Jste v té době dosti mladí, možná rovnou po škole, v prvním zaměstnání, takže zrovna neoplýváte financemi nazbyt. I když můžete mít našetřeno něco málo, obvykle s prvním bytem řešíte, co si nutně potřebujete pořídit, co zaplatit, co by možná ještě měsíc nebo dva počkalo a co počká třeba i půl roku. První bydlení je většinou sázka do loterie, protože máte pocit, že už máte vše, ale najednou zjistíte, že vám chybí cedník, velký hrnec na polévku, digestoř nad linku a mnoho dalších a dalších věcí.

Je třeba si dávat pozor

Chodíte takřka nábožně po obchodech s nábytkem a představujete si, co všechno by se hodilo k vám do bytu a interiéru? Určitě máte nějaké plány a sny, jak by měl váš vysněný interiér vypadat. Kombinujete, plánujete, ale bankovní účet vám dá jasně najevo, že takové nákupy jsou na vás až moc a musíte se krotit a přemýšlet, co pořídit. Chcete si zařídit svou první domácnost, mít v ní vše, co je potřeba, ale zároveň neutratit horentní sumy? Nechcete se přirozeně vydat z úspor, protože ty se mohou hodit na nečekané situace. Váš interiér nemusí postrádat vkus a vtip. Jde o to jen kombinovat a přemýšlet nad tím, co pořídit, za kolik to kde koupit a zda se vám to k vám a do vašeho bytu skutečně hodí.

Neztraťte originalitu a funkčnost

Každý má svůj vlastní vkus, je jedinečný a podle toho by se mělo řídit také vaše bydlení. Jste zaměření na detail a praktičnost? Pak tomu podřiďte svůj interiér. Jste raději, když máte okolo sebe spoustu polštářků a dalších věcí, které vám dělají radost? Jedině tak vytvoříte bydlení, které se vám bude líbit, ve kterém se budete cítit dobře a také takové, které bude finančně přijatelné. Zamyslete se nad sebou a tím, co během dne potřebujete. Hodí se vám v domácnosti pohodlné křeslo, protože rádi čtete? Zvažujete nad nákupem televize, protože na ní koukáte minimálně? To všechno jsou věci, nad kterými můžete popřemýšlet.

Udělat si ucelený plán a zjistit, jak by měl vypadat váš byt, to je základní kámen. Nenakupujte jen tak zbůhdarma věci, protože jsou levné, ale celkově udělají víc škody než užitku. Moderní bydlení se musí odrážet od vás a vašich potřeb. I díky tomu se vám tam bude dobře žít, budete se tam cítit dobře a váš interiér bude každý obdivovat. Nejlepší volba? Nechte si poradit od designéra, ovšem nevyhrajete-li Jackpot, pak to asi bude nad vaše finanční možnosti. Pak je nutné vypomoci si s vlastními nápady a kreativitou. Dejte si dostatek času, nic neuspěchejte a vyhněte se impulzivním nákupům, které vaší finanční situaci spíše uškodí, než pomohou.

Barvy a zase barvy

Obklopujte se barvami! Máte rádi barvy a jsou mezi nimi výrazné a syté odstíny? Ostře červená, žlutá, tyrkysová, modrá a podobně? Snažíte se je všude propagovat a to i ve vašem interiéru? Méně je více! Myslete na to. Už jen nádech nebo akcent barvy na závěsech, přehozech, dekách, povlečení a podobně bude působit vkusně a krásně. Chcete i tak barvu na stěnách? Pak zvolte jednu, které vdechnete barvu. Raději se však zaměřte na dekorace, protože i to umí interiér rozzářit.

Neunáhlete se

Mít domov zcela zařízený chvíli trvá. Do pokojů nekupujte nábytek jen tak, protože se vám líbí nebo si myslíte, že se bude hodit. Raději si pořiďte základní kusy, bez kterých se neobejdete a poté, až se vše ustálí a vy u vás doma třeba už měsíc žijete, zjistíte, kde by se hodila komoda, křeslo, knihovna a další a další kusy. Díky tomuto kroku zjistíte, že jste možná chtěli zbytečně kupovat kusy nábytku, které nutně mít nemusíte, a váš interiér se stane vzdušnějším a peněženka bude ušetřena.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.