To, že se zákazníci vracejí do restaurací na polední menu pozvolna, potvrdila na jihu Moravy řada jejich provozovatelů. „Zatím jsme s tržbami za první týden asi na polovině toho, co bylo před epidemií. Provoz ovlivnily i ztráty části míst na sezení, kvůli dodržení předepsaných opatření,“ informovala provozovatelka hodonínského podniku Westy Restaurant Jana Westermairová.

Policejní kontrola v Královéhradeckém kraji
Pomoc během koronakrize. Vláda schválila navýšení odměn pro policisty či hasiče

Méně zákazníků se na obědy vrátilo také do vyškovské restaurace Radegastovna Pirát. Oproti běžnému provozu má v posledních dnech návštěvnost zhruba na sedmdesáti procentech. „Otevřeno máme týden, tak je těžké odhadovat, jak se to bude dále vyvíjet,“ řekl za provozovatele Radek Fryšták. V nouzovém stavu vozili lidem obědy domů. To už neplatí. „Rozvoz jídel jsme už zrušili. Nemělo to po otevření smysl,“ dodal Fryšták.

Propad tržeb potvrdili i zástupci společnosti Storyous, která dodává technologie a pokladní systémy do tří tisíc podniků. Podle jejich údajů mělo minulý týden otevřeno v republice již 85 procent z nich. „Je ještě brzy dělat závěry, ale část restaurací to zřejmě finančně neutáhla. Někdo vyčkává, zda bude poptávka dostačující. Jsou ale i podniky, které využily pauzu k rekonstrukci nebo změně konceptu a ještě nestihli znovu otevřít,“ uvedla za společnost Markéta Vlková.

Pokles tržeb 

Pokles tržeb je nejcitelnější v Praze. Hlavnímu městu chybí turisté, ale také pracovníci větších kanceláří. „Hodně z nich pokračuje v práci na dálku z domova,“ dodala Vlková. Z průzkumu společnosti vyplynulo, že přibližně čtvrtina hostů se v těchto dnech bojí chodit do restaurací kvůli riziku nákazy koronavirem.

Zleva předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička a premiér Andrej Babiš (ANO)
Hnilička: Kompenzace za koronavirus by mohly kluby dostávat od července

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy přišli provozovatelé restaurací a hospod v České republice na tržbách za dva měsíce úplného zavření zhruba o 23 miliard korun. Nyní se ztráta blíží ke 30 miliardám. „Hosté se vrací pozvolna. V nouzovém stavu si zvykli na domácí stravu. Někteří se stále obávají, že v restauraci by se zbytečně vystavili zvýšenému riziku nákazy. Do toho vnímají zhoršování ekonomické situace u nás i ve světě. Roste riziko propouštění a lidé šetří,“ uvedl Kovanda.

 

Dodal, že ještě loni utratili u nás lidé za jídlo mimo domov historicky rekordní sumu více než 175 miliard korun. „Část ztrát pokryjí záchranná opatření státu. Ta však nestačí. Po odeznění koronavirové krize tak postupně zavře až deset procent podniků, což odpovídá dvěma tisícům pohostinských zařízení,“ poznamenal.

Elektrická vlaková jednotka řady 680 Pendolino na trati u České Třebové.
České dráhy obnovily prodej místenek. Lze je objednat jen dva týdny dopředu

Do pomoci podnikatelům v pohostinství se zapojila i města. V Břeclavi odpustili poplatky za zábor veřejných ploch, kde fungují zahrádky restaurací. Celková suma byla téměř šedesát tisíc.