Hlavní obsah

Česká měna letí nahoru, za dva týdny posílila k euru o korunu

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká koruna v posledních týdnech prudce posiluje. Zatímco po přijetí opatření kvůli koronaviru prudce spadla, po jejich rozvolnění postupně maže ztráty. V polovině května se euro prodávalo za 27,7 koruny, v úterý stálo 26,5 koruny. Za den česká měna posílila o 27 haléřů, plyne z údajů na serveru Patria.

Článek

K hodnotám před koronakrizí má ale koruna stále daleko. Tehdy se euro prodávalo i za 25 korun a v polovině února se kurz dostal dokonce na 24,80 Kč.

Analytici ovšem předpokládají, že posilování je pouze dočasné. Už během koronakrize se objevila období posilování, pak ale měna zase spadla.

„Považujeme současné hodnoty domácího kurzu za fundamentálně neodůvodněné a v následujících dnech očekáváme korekci,” uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Česká měna si v úterý polepšila i k dolaru – o 34 haléřů na 23,73 koruny za dolar. Ten padá kvůli současnému nižšímu zájmu o tuto měnu.

Koruna i burza po rozvolnění posilují

Ekonomika

Vedle koruny posiluje i pražská burza. V úterý stoupl index PX 50 o 1,56 procenta na 921 bodu. Vyšší byl naposledy 6. března. Burza tak už dorovnala ztráty, jež utrpěla během období koronakrize. Na omezení volného pohybu, obchodu a podnikání burza v polovině března reagovala prudkým propadem.

Nejvýrazněji v úterý rostly akcie bankovní skupiny Erste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám