Hlavní obsah

Slovenská superstar žádá spravedlnost: Nikdo už nesmí čelit strachu!

Pondělí tragická smrt černošského muže Georgeho Floyda zasáhla celý svět. Ten sportovní nevyjímaje. Obrovská vlna protestů proti rasismu nenechala chladnými ani řadu osobností. Za důkladné prošetření celé tragédie horuje například legendární basketbalista Michael Jordan, stranou však nezůstávají ani další. Jedním z nich je i slovenská hokejová superstar Zdeno Chára.

Foto: Profimedia.cz

Obránce Bostonu Bruins Zdeno Chára

Článek

Nešťastná událost se odehrála v pondělí v Minneapolis, kdy policista Derek Chauvin srazil na zem muže tmavé pleti Georgeho Floyda, načež mu dlouhých osm minut klečel na krku. Zraněný několikrát strážci zákona v bolestech říkal, že nemůže dýchat. Marně. Muž svým zraněním podlehl.

Následovala vlna protestů nejen ve Spojených státech. Na stranu nešťastného muže se postavila celá řada osobností, včetně hvězd hokejové NHL. Celou iniciativu odstartoval útočník San Jose Evander Kane, vzápětí se přidal jeho spoluhráč Logan Couture, Blake Wheeler z Winnipegu či právě opora zadních řad Bostonu Zdeno Chára.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

http://chng.it/tqBsYrtHTk

Příspěvek sdílený Zdeno Chara (@zeechara33),Kvě 30, 2020 v 1:30 PDT

Pastrňákův spoluhráč podpořil deklaraci, která vyzývá k rasové rovnosti. "Už nemůžeme déle mlčet. Musíme tyto problémy akutně řešit. Nikdo nesmí čelit strachu a podobným persekucím jen na základě jiné barvy pleti. A musí tomu tak být po celých Spojených státech. Stojíme při sobě a žádáme spravedlnost pro Georgea Floyda a mnoho dalších. Prosíme všechny, kdo s námi souhlasí, aby nás podpořili nejen slovy, ale mírumilovnými činy," píše se v prohlášení.

Jednou z hlavních postav, která je podepsána pod zmiňovanou deklarací, je legendární basketbalista Michael Jordan. "Jsem hluboce zarmoucený, skutečně ztrápený a prostě naštvaný. Vidím a cítím všeobecnou bolest, vztek a frustraci. Stojím za těmi, kteří odsuzují hluboce zakořeněný rasismus a násilí vůči barevným lidem v naší zemi. Máme toho už dost."

"Mé srdce je s rodinou George Floyda a mnoha dalších, kteří přišli brutálně a nesmyslně o život kvůli rasismu a nespravedlnosti," dodal pětinásobný nejlepší hráč ligy, jenž dovedl v 90. letech Chicago k šesti mistrovským titulům.

Reklama

Související témata: