Chystá se soumrak čínských kin?

Chystá se soumrak čínských kin?
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw | Universal Pictures
Hobbs a Shaw to například díky Číně dotáhli na tři čtvrtě miliardy globálně, protože jen z tamních kin vydolovali 200 milionů dolarů. A Avengers urvali jen z Číny rovnou 614 milionů. Jistě, reálné zisky jsou čtvrtinové, ale pořád jde o něco, co jen tak z jiných trhů nepřiteče. A teď zvoní umíráček.
Nový čínský průzkum totiž přišel s tím, že až 40 % kinům hrozí permanentní zavření. Věc se má tak, že na rozdíl od jiných trhů postihla současná pandemie čínská kina nejvíce. Je to přes čtyři měsíce, co byla uzavřena a i když se otevření blíží, háček je v tom, že to bude bez hitů. Americká studia si většinu taháků odsunula na příští rok a provozovatelé kin proto nebudou mít co divákům nabídnout. Zatímco tak ještě na konci loňského roku bylo v Číně funkčních téměř 70 tisíc kinosálů, letos jich bude o cca 30 tisíc méně.
Nás v Evropě to extra trápit nemusí (spolupráce s čínskou stranou tu vzniká spíše vzácně), různé velké hollywoodské projekty ale dostaly v posledním roce zelenou čistě proto, že jim tržby z Číny měly poskytnout záchrannou síť (např. xXx se má vrátit díky tomu, že Návrat Xandera Cage zaválel v Číně, to samé zmínění Hobbs a Shaw). Což už v tuhle chvíli neplatí, takže je otázkou, jestli na obě pokračování dojde. A jaké další plánované projekty se zruší.
Vin Diesel
Jason Statham, Dwayne Johnson